wtorek, 12 marca 2019

Tatar z łososia w łódeczkach awokado

Łódeczki awokado z tatarem z łososia w sałatce. Lekkie, pyszne, zdrowe, pełne kwasów omega 3 i 6. Polecam jako przekąskę, na śniadanie, na wynos, albo na kolację jak kto woli. Czas przygotowania 15 minut. Uwielbiam takie bomby witaminowe.












2 awokado
1 ogórek zielony
12 oliwek czarnych
6 pomidorków koktajlowych
100 g łososia wędzonego tatar
natka pietruszki
1 cebula czerwona mała
2 jajka
sól, pieprz, płatki chili
2 łyżki soku z cytryny


Awokado kroję na pół, wydrążam środek ale nie cały, zostawiam przy brzegach trochę miąższu. To co wydrążyłam kroje w kostkę, skrapiam sokiem z cytryny i przekładam do miski. Dodaję tatar łososia, pokrojone pomidorki koktajlowe, cebulkę, oliwki czarne, natkę pietruszki. Doprawiam solą, pieprzem, chili. Jajka gotuję na twardo i obrane kroję na pół. Ogórka kroję w cienkie długie paski za pomocą skrobaczki do jarzyn. Sałatkę przekładam do łódek awokado, dodaję jajko, i paski ogórka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz