środa, 20 marca 2019

Herbaciany sernik na zimno


Herbaciany sernik na zimno o smaku herbat: granatu,truskawki z owocem mango. Galaretki do ciasta zrobiłam z aromatycznych owocowych herbat  Teekanne. Jest to bardzo fajna alternatywa do gotowej galaretki. Zaletą herbacianej jest to że, można regulować słodycz sernika. Do galaretki z herbaty o smaku granatu nie dodałam cukru, ponieważ zależało mi żeby sernik nie był przesłodzony. Jak widzicie herbaty Teekanne można wykorzystać do przygotowania sernika, nasączenia biszkoptów. Można zrobić lody herbaciane, a także wykorzystać je do dań wytrawnych. Galaretki są ładne przezroczyste, i oprócz świetnego smaku mają ładną barwę. Kupne galaretki są dla mnie  przesłodzone, dlatego polecam świetny zamiennik herbaciany.

Teekanne posiada tak duży wybór herbat zarówno owocowych, slim, fit, zielonych,ziołowych i czarnych że, ciężko się jest zdecydować którą najpierw skosztować. 












Wpis ten powstał przy współpracy z TEEKANNE



spód ciasteczkowy:

180 g ciastek kakaowych
60 g masła

galaretka do środka sera:

5 torebek herbaty granat Teekanne
500 ml wody
3 łyżeczki żelatyny pełne

masa serowa:

800 g serka homogenizowanego
125 ml śmietany 30 %
1 łyżeczka skórko pomarańczownej kandyzowanej
1 galaretka cytrynowa
1 łyżeczka pełna żelatyny
1/2 szklanki cukru pudru


galaretka na wierzchu:

4 torebki herbaty truskawkowej Teekanne
3 łyżeczki płaskie żelatyny
1 łyżka cukru
350 ml wody
1 mango


Galaretka o smaku granatu środek sernika:

Herbatę zalewam 500 ml wrzącej wody i odstawiam na 20 minut. Wyrzucam saszetki. Żelatynę namaczam w trzech łyżkach zimnej wody, wlewam pół szklanki herbaty i rozpuszczam w mikrofalówce. Żelatynę wlewam do reszty herbaty. Do miski wlewam herbatę i zimną wstawiam do lodówki na noc aż stężeje.Na drugi dzień kroję nożem. 

Spód ciasteczkowy:

Ciastka rozdrabniam na pył w misie blendującej. Przesypuje do miski, dodaje roztopione gorące masło i mieszam widelcem. Dno formy o średnicy 21 cm wykładam papierem do pieczenia. Wykładam masę ciasteczkową i ugniatam palcami.


Sernik:

Do miski przekładam serek, dodaję puder, skórkę pomarańczową, śmietanę i mieszam mikserem. 
Galaretkę i żelatynę rozpuszczam w 125 ml gorącej wody. Jak lekko przestygnie i  będzie jeszcze płynna dodaję dwie łyżki serka i mieszam. Tak zahartowaną galaretkę wlewam do  masy serowej i mieszam mikserem. Na spód ciasteczkowy wylewam 1/3 masy serowej, dodaje połowę galaretki z granatu, wylewam kolejną część 1/3 sera i znowu galaretka, i kolejna część masy serowej. Wstawiam do lodówki do stężenia.

Galaretka wierzch:

Mango obieram i kroje w plastry. Układam na serniku

Herbatę zalewam wrzącą wodą i odstawiam na 20 minut. Żelatynę namaczam w kilku łyżach zimnej wody. Wlewam 125 ml wywaru z herbaty i rozpuszczam w mikrofalówce. Rozpuszczoną wlewam do pozostałej herbaty. Jak przestygnie i lekko zacznie tężeć, wylewam galaretkę na mango. Wstawiam do lodówki aż stężeje.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz