wtorek, 5 marca 2019

Bezglutenowe i bez laktozy gofry z jajem

Uwielbiam gofry na różne sposoby. Nawet bardziej wytrawne od tych na słodko bo są zdrowsze. Podaję z przeróżnymi dodatkami i warzywami. Lubię bawić się i kombinować coraz nowsze wersje goferków.
























gofry owsiane: 6 sztuk

1 szklanka mąki owsianej/ zmielone płatki owsiane/ 
200 ml mleka owsianego / zblendowane płatki owsiane z wodą/ 4 łyżki płatków i 250 ml wody/
sól, pieprz, papryka ostra
2 jajka
1 łyżka masła bez laktozy
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia


farsz:

4 jajka
100 g łososia wędzonego 
1 kawałek ogórka zielonego
3 pomidorki koktajlowe
50 g serka z tofu
10 g tofu
6 oliwek czarnych
roszponka
pieprz czerwony
olej rzepakowy

Ciasto gofry:

Płatki owsiane zmieliłam w młynku do kawy. Mąkę owsianą przesypuję do miski, dodaję mleko owsiane, żółtka, proszek do pieczenia, sól, pieprz, paprykę, i masło roztopione. Miksuję ciasto. Białka ubijam na sztywno i dodaję do ciasta, mieszam łyżką. Gofrownicę nagrzewam, smaruję olejem i wylewam ciasto. Gofry smażę tak długo aż będą rumiane i chrupiące.

Na patelni rozgrzewam olej, układam na niej foremkę w kształcie serca i wbijam jajko. Smażę aż się zetnie białko. Gofry podaję z jajkiem serce, serkiem z tofu. Kawałek tofu kroję na plastry i przesmażam na patelni grillowej. Na gofry układam oliwki, pomidorki, roszponkę, ogórka, plastry łososia, posypuję kulkami pieprzu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz