wtorek, 26 marca 2019

Sałatka tajska z ryżem i krewetkami


Wiosenna sałatka w stylu orientalnym z krewetkami, kulkami ryżowymi, limonką i chipsem z parmezanu. Nie oderwiecie się od niej. Pomysłu na sałatkę nie miałam, ale zrodził się sam z tego co miałam w lodówce.
























składniki sałatki:

1/2 główki sałaty strzępiastej
6 pomidorków koktajlowych
20 dkg krewetek
1/2 limonki
15 oliwek zielonych
10 dkg sera feta
100 g ryżu gotowego 
1 łyżka płatków kokosowych
5 dkg sera parmezan starty
kwiaty bratki
sos vinaigrette
natka pietruszki

marynata krewetki:

2 łyżki oleju
1 łyżka sosu sojowego
1/2 papryczki chili
sól, pieprz
1/2 łyżeczki bazylii suszonej
1 ząbek czosnku

Patelnię rozgrzewam. Parmezan dzielę na pięć porcji. Na rozgrzaną patelnię wykładam arkusz papieru do pieczenia, i robię pięć kleksów z parmezanu. Jak się rozpuści, zdejmuje papier z patelni, chwilę czekam aż zrobi się twardszy i nożem zdejmuje ser. Układam na sałacie.
Do miski przekładam krewetki odmrożone, dodaje olej, sól, sos sojowy, pieprz, papryczkę pokrojoną, bazylie, czosnek sprasowany i odstawiam na 30 minut. Patelnię rozgrzewam i przekładam krewetki smażę około minuty.
Sałatę myję osuszam i strzępię na talerzu. Dodaję pokrojone pomidorki. Ser feta rozdrabniam widelcem, biorę małą porcję na łyżeczkę, w środek wkładam oliwkę i formuje kulki. Obtaczam w ryżu. Dodaję do sałatki. Resztę oliwek układam na sałacie, posypuje płatkami kokosowymi, dodaję plasterki limonki, krewetki, bratki, natkę pietruszki. Sałatkę polewam sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz