piątek, 27 kwietnia 2018

Szczawiowa z kluseczkami i chipsami

Zupa która można się zajadać. Jako miłośniczka klusek postanowiłam dodać je do szczawiowej. Z chipsami z boczku i jajkiem place lizać. Zupa syta także można się nią najeść. Jak ktoś ma dostęp do szczawiu  dzikiego to zachęcam do zrobienia takiej zupy. Ja swój zebrałam na łące. Jest bardziej kwaskowy od szczawiu hodowlanego.


















1 marchewka
2 garście szczawiu
1/4 korzenia selera
1 i 1/2 litra bulionu drobiowego
1 łyżka śmietany 18 % gęstej
natka pietruszki
3 jajka
10 dkg boczku wędzonego
sól, pieprz, szczypta cukru
olej

kluseczki:
1 jajko
1/3 szklanki mąki pszennej
sól szczypta



Marchewkę, seler obieram. Marchew kroję w kostkę. Seler ścieram na tarce jarzynowej. Do garnka wlewam bulion, dodaję warzywa i gotuję około 10 minut. Szczaw myję, kroję i przesmażam na oleju. Dodaję do zupy. Jajka gotuję na twardo. Boczek przesmażam na patelni na chipsy. Do miseczki wsypuję mąkę, dodaję jajko, sól i mieszam ciasto na kluski widelcem. Wlewam do gotującej się zupy strumieniem przez widelec. Zagotuję około dwie minuty. Zupę doprawiam solą, pieprzem, szczyptą cukru. Wlewam śmietanę którą wcześniej zahartowuję. Podaję z natką, jajkiem pokrojonym i chipsami z boczku.

1 komentarz: