czwartek, 19 kwietnia 2018

Wegański gulasz z pieczarkami

Sycący gulasz wege, ale zapewniam że miłośnikom mięsa też będzie smakować. Zrobiłam go za mało, bo nie spodziewałam się że będzie miał takie wzięcie. Uwielbiam takie dania które są lekkie i syte.


















1 cukinia mała
1 papryka czerwona
40 dkg pieczarek małych
1 cebula
400 ml przecieru pomidorowego
2 gałązki selera naciowego
1 marchewka
sól, pieprz
rozmaryn, papryka wędzona, oregano suszone
natka pietruszki
papryczka chili
2 ząbki czosnku
olej rzepakowy
6 pomidorków koktajlowych




Pieczarki myje, osuszam i kroję na pół. Najlepsze są małe. Cukinie kroję w plastry 0,5 cm i na pół. Paprykę kroję w kostkę. Pomidorki na pół. Cebule i czosnek drobno kroję przesmażam na oleju rozgrzanym. Do cebuli dodaje paprykę  i startą na tarce jarzynowej marchewkę i dalej przesmażam. Pieczarki smażę na osobnej patelni, dodam je na końcu do potrawy. Do papryki wlewam przecier pomidorowy, dodaję pokrojony seler naciowy na małe kawałki, i plastry cukinii, pomidorki. Patelnie przykrywam i duszę gulasz na małym ogniu około pięć minut. Cukinia nie ma być rozgotowana, a seler będzie aldente. Na końcu dodaję pieczarki, sól, pieprz, rozmaryn, oregano, papryczkę chili i wędzoną. Dusze jeszcze 3 minuty. Podaję z natką pietruszki.

3 komentarze:

  1. Oj coś dla mnie! Pyszności :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się niezwykle smakowicie. Zapraszam do dodania wpisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2018 :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Danie jest przepyszneeee!!!!

    OdpowiedzUsuń