wtorek, 9 grudnia 2014

Bakłażan zrolowany nadziewany


Kolejny przepis w ramach testowania produktów z firmą Index Food. Tym razem w ruch poszła Oliwa z oliwek extra vergine Olitalia . Posiada charakterystyczny, wyrazisty smak, dzięki czemu znakomicie wzbogaca smak sałatek, świeżych warzyw oraz dań kuchni włoskiej i nie tylko. Dodałam bardzo fajne oliwki Serpis które mają limonkowy smak. Przekąska albo przystawka idealna dla gości i nie tylko.












2 bakłażany
20 oliwek zielonych Serpis limon
oliwa z oliwek Olitalia
1 papryka czerwona
1 woreczek kaszy jaglanej
6 gałązek koperku
6 pomidorów suszonych
sól, pieprz
przyprawa ognista


Bakłażany myję i kroję w plastry wzdłuż, na maszynie do chleba. Solę i odstawiam na 30 minut.
Kaszę gotuję w osolonej wodzie i studzę. Dodaję do niej pokrojone oliwki zielone, pomidory suszone, oraz paprykę, dodaję pokrojony koperek, doprawiam solą, pieprzem, przyprawą ognistą. Plastry bakłażana myję pod zimną wodą i osuszam. Obficie smaruję oliwą za pomocą pędzelka i układam na grillu elektrycznym. Na każdym z grillowanym plastrze układam farsz i zwijam w rulon.


16 komentarzy:

  1. pysznie wygląda! idealna przystawka :-))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystkie dania z bakłażanem biorę w ciemno:) Zjadłabym takie pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jejku jakie pyszności!
    Ależ Ty masz genialne pomysły ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bakłażanowe pyszności, kradnę talerz :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe smaki!! Oj zjadłabym!

    OdpowiedzUsuń
  6. Roladki pięknie wyglądają !! porywam jedną, choć oliwek nie lubię, to zawsze mogę sobie wydłubać:)

    OdpowiedzUsuń
  7. cudowna przystawka! nie dosyć, że pełna zdrowia to jeszcze smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pysznie to wymyśliłaś :) same bogactwa w tych roladkach :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie podany i super nadziany :)

    OdpowiedzUsuń