wtorek, 30 grudnia 2014

Łosoś z nutą pesto z porem

Kolejny przepis z ramach testowania z firmą Index Food. Tym razem w ruch poszedł Sos pesto Grand’Italia z bazylią. Tworzony jest na podstawie tradycyjnej receptury łączącej aromatyczną bazylię, z oliwek extra vergine, zmieszanych z serami Grana Padano, Peccorino i odrobiną orzeszków pinowych.Do marynaty użyłam Ocet jabłkowy Ponti. Idealny do mięs i ryb.





















3 kawałki łososia
4 łyżki octu jabłkowego Ponti
1/2 słoiczka sosu bazyliowego Grand Italia
1 cebula
1 /2 łyżeczki majernaku
1 ząbek czosnku
1/2 cytryny
sól, pieprz
1 por biała część
masło klarowane

Łososia przekładam do pojemnika, dodaję ocet winny, majeranek, pokrojoną cebulę, sprasowany czosnek, sól, sok wyciśnięty z cytryny. Łososia mieszam w marynacie i odkładam na noc do lodówki. Na drugi dzień każdy kawałek łososia układam na folii aluminiowej, smaruję pesto, zawijam i układam na blaszce. Wstawiam na 20 minut do piekarnika temp 200 stopni. Pomidorki koktajlowe także podpiekam w piekarniku. Po kroje drobno i przesmażam na wolnym ogniu na maśle klarowanym. doprawiam solą i pieprzem. Łososia podaje z porem.


5 komentarzy:

  1. MMM... Pyszna rybka! Z takimi dodatkami to palce lizać ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki soczysty łosoś, aż chce się jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To dla mnie łosoś w zupełnie nowej odsłonie. Chętnie spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam słoikowe pesta :) są szybkie i idealne, gdy trzeba szybko wrzucić coś na ruszt :) A z tej firmy jeszcze nie jadłam, i w wydaniu z dzwonkiem łososia też nie.

    OdpowiedzUsuń