środa, 5 listopada 2014

Wątróbka z królika z żurawiną i śliwką



Wątróbka królicza jest bardzo delikatna. Polecam osobom które mają niedobory żelaza. Z suszoną śliwką i żurawiną oraz jabłkiem stanowi fajne połączenie smakowe. W dzieciństwie nie przepadałam za wątróbką a teraz bardzo ją lubię.























2 wątróbki z królika
3 cebule
1 jabłko duże winne
2 łyżki żurawiny suszonej
10 śliwek suszonych
1/3 szklanki wina czerwonego wytrawnego
sól, pieprz
1 łyżeczka majeranku
3 łyżki mąki
masło klarowane
natka pietruszki

Śliwki i żurawinę zalewam winem i odstawiam na godzinę.
 Cebule kroję w piórka, przesmażam na maśle klarowanym. Przekładam na talerz. Jabłka kroję w cząstki, nie obieram ich tylko pozbawiam nasion. Przesmażam na maśle i przekładam do cebuli. Wątróbkę obtaczam w mące, i smażę, na końcu doprawiam solą, pieprzem, majerankiem.Dodaję cebulkę z jabłkami i śliwki z winem. Chwile jeszcze duszę. Przed podaniem posypuję natką pietruszki.

16 komentarzy:

  1. Ja od dziecka kocham wątróbkę :) Króliczej nie jadłam, aż mnie kusi ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Madziu danie zachwycające :) Niestety wątróbek królika nie mam ale dziś gotuję zupkę na króliku, a później będzie potrawka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O widzisz a ja mojego upiekłam, ty coś innego zrobiłaś. Ile jest możliwości :-)

      Usuń
  3. ja nie lubię wątróbki ta wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. króliczej wątróbki nie jadłam, wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zazwyczaj jadam drobiową, króliczej jeść nie miałam okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  6. króliczej jeszcze nie jadłam, ale biorąc pod uwagę, ze nie mam dostępu do takowej to mogę sobie tylko wyobrazić smak tego dania:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W smaku jest bardzo delikatna, bardziej niż drobiowa :-)

      Usuń
  7. Ja za wątróbką nie przepada, ale Twoją bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  8. podesłałam przepis mojej mamie. jestem w stanie się założyć, że już stoi w kolejce po wątróbkę:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha ha jak lubi wątróbkę w owcami to będzie jej smakować :-)

      Usuń
  9. Baaardzo lubię wątróbkę, ale tej z królika jeszcze nie jadłam. Muszę ją gdzieś przyuważyć.

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam wątróbkę, ale króliczej nigdy nie jadłam. Twoje danie wygląda pysznie!

    zapraszam na mojego bloga: http://ogryzekgotuje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie jadłam jeszcze wątróbki z królika, ba ja nawet nie jadłam królika.... jakoś tak nie mogę się przekonać.
    Twoje wydanie wątróbki wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W dzieciństwie też nie jadłam, a jest to mięso najdelikatniejsze jakie znam :-)

      Usuń