niedziela, 23 listopada 2014

Chleb z pesto pomidorowo bazyliowym


Chleb z włoską nutą. Pesto pomidorowe polecam zrobić samemu. Wykorzystałam pomidory suszone które latem suszyłam. Chleb można jeść sam bez obkładu bo pesto samo w sobie już nim jest. Posmarowany masłem rozpływa się w ustach.





















40 dag mąki pszennej chlebowej typ 650
165 g mąki żytniej razowej  typ 2000
3 łyżki zakwasu aktywnego
2 dag drożdży świeżych
90 ml wody
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki soli
130 g pesto bazyliowe

pesto pomidorowe:
1 słoik suszonych pomidorów
2 łyżki słonecznika
2 łyżki sera parmezan tarty

Do miski wykruszam drożdże, dodaję 2 łyżki mąki pszennej chlebowej, odrobinę wody letniej. Zaczyn odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy podwoi objętość, dodaję resztę mąki przesianej, zakwas aktywny, resztę wody w której rozpuszczam sól, oliwę i całość wyrabiam ręką. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ponownie wyrabiam i odstawiam na 30 minut. Na stolnicy podsypanej mąką wałkuję ciasto na prostokąt o wymiarach 25 cm na 50 cm.
Ciasto w połowie smaruję pesto bazyliowym w połowie pomidorowym. Zwijam w rulon. Wstawiam do keksówki. Odstawiam do wyrośnięcia na godzinę. Piekę w nagrzanym piekarniku temp 180 stopni 40 minut. Po upieczeniu wyjmuję chleb z formy, spryskuję zimną wodą, nakrywam ściereczką i zostawiam do ostygnięcia na kratce.
Pesto:

Do pojemnika wysokiego przekładam pomidory suszone bez oliwy, dodaję słonecznik, ser  i miksuję blenderem.

22 komentarze:

  1. ale piękny chleb! miałaś super pomysł, aby tak zawinąć :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawie to wygląda:) Aż ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  3. ale ładny! w smaku pewnie też świetny :-))

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajny chlebek!:) lubię wytrawne wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Normalnie przesliczny, koniecznie zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki optymistyczny chleb. Musi być pysznie zakręcony :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny pomysł! Wygląda Baaardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  8. rewelacyjny bochenek chlebek- przepis i sposób wykonania zachwyca:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jaki piękny! Fantastyczny wypiek:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudowny ,myślisz ,że na samych drożdżach wyjdzie taki sam?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem czy na samych drożdżach wyjdzie taki sam, ale powinien urosnąć. :-)

      Usuń
  11. Pięknie wygląda zamawiam cały bochenek :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetnie wygląda taki kolorowy :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  14. O matko, jaki on piękny :) nigdy jeszcze nie piekłam chleba ale ten chyba muszę zrobić....porywam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jaki pomysłowy chleb, przepiękny!:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda przepięknie, smakować musi jeszcze lepiej! :)

    OdpowiedzUsuń