wtorek, 25 listopada 2014

Cannelloni pomidorowo paprykowe


Otrzymałam bardzo fajną paczuszkę produktów włoskich od firmy indexfood.pl.
Rodzina zachwycona smakiem pomidorowo paprykowym cannelloni. Szybkie, proste i bardzo smaczne włoskie danie. Sycące idealne na zimowe chłody.























1 opakowanie makaronu cannelloni Arrighi
30 dkg mięsa mielonego
1/2 papryki czerwonej
1 cebula
sól, pieprz
bazylia, oregano 1 łyżeczka
olej

sos:

1 puszka pomidorów krojonych Valfrutta
400 ml przecieru pomidorowego
1 papryka żółta
1/2 papryki czerwonej
2 cebule
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
15 dkg sera tartego


Cebule kroję drobno i paprykę także, przesmażam na patelni na oleju. Dodaję mięso mielone, doprawiam solą, pieprzem, bazylią i oregano.Przesmażam chwilę. Mięso wykładam na talerz.

Drobno kroję cebulkę do sosu,  paprykę i przesmażam na patelni razem z czosnkiem.Dodaję pomidory  z puszki, przecier pomidorowy i dusze na wolnym ogniu do miękkości papryki. Miksuję blenderem, doprawiam solą, pieprzem. Dwie łyżki sosu dodaję do mięsa. Makaron napełniam mięsem. Na dno naczynia wylewam część sosu, układam makaron, warstwa sosu. Sos musi przykrywać makaron. Wstawiam do piekarnika na temp 190 stopni 40 minut. Dziesięć minut przed końcem pieczenia posypuję serem. Przed podaniem dekoruję bazylią.




17 komentarzy:

  1. Cannelloni to jedna z moich ulubionych potraw. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak kusicie cannelloni na blogach,że muszę zrobić -tym bardziej jak widzę takie apetyczne rurki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmm cudowne cannelloni! bardzo lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne danie jedno z moich ulubionych:)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetna paczuszka :) a pyszne danie z tego wyczarowałaś, dawno nie robiłam cannelloni, oj muszę to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ je nadziałaś! Mniam!!!! Zrobiłam się baaardzo głodna!

    OdpowiedzUsuń
  7. Danie świetne ,a prezent bogaty.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ostatnio mi się przejadły w wersji bolońskiej :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię cannelloni i od czasu do czasu je robię. twoje prezentuje się doskonale.

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda bardzo apatycznie :-) bardzo lubię cannelloni, ale dotychczas jadałam wypełnione tyko mięsem

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetna paczka, zazdroszczę Ci okropnie bo włoskie smaki to moje ulubione. Cannelloni wyglądają świetnie

    OdpowiedzUsuń
  12. pyszne cannelloni, jestem pewna, że rodzinka była zachwycona!

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam cannelloni, pyszota :)

    OdpowiedzUsuń