piątek, 28 listopada 2014

Bułeczki śniadaniowe paprykowe



Bułeczki śniadaniowe o smaku paprykowym. Polecam bo są puszyste i bardzo łatwe do zrobienia. Wykorzystałam paprykę czerwoną i żółtą,udało mi się kupić po 4 zł, to szkoda  jej nie wykorzystać. Bardzo fajnie smakują z masełkiem i szynką.
















45 dag mąki pszennej chlebowej typ 650
1 dag drożdży
1 łyżeczka soli
szczypta cukru
5 dag masła
280 ml mleka letniego plus 1 łyżka do posmarowania
1 papryka żółta mała
1/2 papryki czerwonej


Mąkę dwie łyżki, przekładam do miski, dodaję cukier, drożdże i mleka letniego tyle żeby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Około 5 łyżek. Mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. Do zaczynu przesiewam  resztę mąki, dolewam mleko w którym rozpuszczam sól, dodaję rozpuszczone i wystudzone masło. Paprykę wydrążam, kroję w kostkę drobną i dodaję do składników. Ciasto wyrabiam ręką żeby było elastyczne. Przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto dzielę na 12 części i formuję kulki. Układam na blaszce wyłożonej papierem, i nacinam każdą bułkę nożem. Odstawiam do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smaruję mlekiem. Piekę 20 minut temp 190 stopni. Bułki rosną na blaszce dlatego nie układać ich za blisko siebie.

18 komentarzy:

  1. Porywam jedną taką bułeczkę:) Domowe pieczywko jest najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale kolorowe i wesołe bułeczki. Świetne na weekendowe śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam domowe pieczywo, a te bułeczki, no cóż... wyglądają tak apetyczne, że jak tylko wrócę do domu zabieram się za pieczenie!
    Pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  4. od kiedy zaczęłam piec w domu bułeczki to mała się ciągle pyta o następne i chyba zrobię w/g Twojego przepisu:)
    cudnie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Renata ja bardzo lubię bułki ale nie mogę jeść za często. Podeślij mi twoją chętnie zjem :-)

      Usuń
  5. Prześwietny przepis.Bułki wyglądają bardzo zachęcająco i ta papryka robi wrażenie dla oka.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. jakiś czas temu myślałam, że będę rano wstawać i piec bułki i chleb. teraz już wiem, że takie opcje tylko wieczorem na kolację wchodzą w grę ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rano za dużo czasu to zajmuje. Ja nawet jak zrobię i nie zjemy zamrażam świeże i potem są jak znalazł na inny dzień :-)

      Usuń
  7. uwielbiam takie bułeczki, pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. co ja bym dała za taka bułeczke!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. te kolorowe papryki tylko zachęcają by sięgnąć po bułeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale śliczne :) rozjaśnią i umilą każdy poranek :))

    OdpowiedzUsuń
  11. Śliczne bułeczki! Wyglądają jak nakrapiane :)

    OdpowiedzUsuń