wtorek, 22 lipca 2014

Pomidory z bakłażanem zapiekane


Mocno pomidorowa zapiekanka wegańska. Jest bardzo dobra. Miłośnicy bakłażanów będą zajadać ze smakiem. Sezon pomidorów w pełni więc szkoda nie wykorzystać.


















200 g makaronu penne
2 bakłażany
8 pomidorów dużych
3 ząbki czosnku
2 cebule duże
sól ziołowa
pieprz
1 łyżeczkę cubrzycy czerwonej
przyprawa pikantna
10 pomidorków koktajlowych
5 pomidorów suszonych
bazylia świeża
20 oliwek czarnych
olej rzepakowy

Makaron gotuje aldente w osolonej wodzie. Bakłażany myję, i kroję w plastry 0,5 cm. Każdy plaster obficie sole i odstawiam na 30 minut. Sól zmywam pod wodą i osuszam plastry ręcznikiem papierowym. Smaruję każdy mocno olejem rzepakowym z dwóch stron i układam na grillu elektrycznym. Bakłażan mocno pije tłuszcz dlatego trzeba go obficie smarować olejem.Grilluję aż plastry będą miękkie. Pomidory sparzam gorącą wodą. Kroję w kostkę. Cebulkę obieram i też kroję w kostkę, Przesmażam na patelni cebule, razem z czosnkiem sprasowanym, dodaję potem pomidory i smażę około 30 minut aż zrobi się fajny sos. Doprawiam sola, pieprzem, cubrzycą, przyprawą do dań pikantnych. W naczyniu układam połowę makaronu, polewam sosem 1/3, na to połowa plastrów bakłażana, reszta makaronu, sos 1/3 plastry bakłażana i reszta sosu. Wstawiam do piekarnika na 30 minut temp 200 stopni. Wyjmuję dodaję pomidorki koktajlowe pokrojone, oliwki czarne, suszone pomidory i wstawiam jeszcze na 10 minut. Przed podaniem dodaję bazylię świeżą

10 komentarzy:

  1. Bardzo pomysłowa i smaczna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Madziu jak ja Ci zazdroszczę- moi nie chcą zapiekanek, bo jak nie ma sosu to dla nich wszystko jest za suche:( a Twoje wyglądają tak smacznie i kolorowo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przerobiłam to sama jak przeszłam na dietę bez sera i śmietan, też mi było za suche. Teraz jedzą wszyscy i nie narzekają.Warzywa puszczają sok, można się przyzwyczaić :-)

      Usuń
  3. bakłażan i makaron - dla mnie bomba!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie pomidorowo :) zjadłabym z chęcią...

    OdpowiedzUsuń
  5. Cos dla mnie, z pewnoscia bym zjadla dwa talerze takiego dania:-)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajna zapiekanka :) Szkoda, że u mnie nikt nie lubi bakłażanów :( Myślę, że cukinia też będzie pasować :D

    OdpowiedzUsuń
  7. mmmm…. wygląda tak pięknie! tak kolorowo- niebo w gębie!

    OdpowiedzUsuń