środa, 16 lipca 2014

Kurczak po meksykańsku ostry

Kolejny przepis w ramach testowania mieszanek warzyw firmy Iglotex. Tym razem w ruch poszła mieszanka po meksykańsku. Bardzo fajna kompozycja różnych warzyw. Zdecydowałam się na danie jednogarnkowe i wyszły fajne ostre smaki. Propozycja dla zabieganych i zapracowanych gospodyń domowych. Wrzucamy na patelnię i  obiad gotuje się sam.
























900 g mieszanki  warzywa po meksykańsku Iglotex
3 pomidory duże
750 ml przecieru pomidorowego domowego
1 szklanka wody
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 pierś z kurczaka
2 łyżeczki ocet balsamiczny
sól
3 łyżki oleju rzepakowego
przyprawa do kurczaka
ognista mieszanka przypraw
pieprz chili cayenne
papryka słodka
1 szklanka ryżu brązowego

Ryż gotuję do miękkości. Pomidory obieram ze skórki wcześniej sparzam. Kroję w kostkę. Pierś z kurczaka kroję na kawałki, dodaję pokrojoną cebulę, czosnek, sól, pieprz cayenne, ocet balsamiczny, paprykę słodką, przyprawę do kurczaka, olej. Kurczaka w marynacie odstawiam na godzinę im dłużej tym lepiej. Na patelni przesmażam kurczaka, dodaję pomidory pokrojone, mieszankę warzyw, dodaję przecier pomidorowy wlewam etapami w zależności jak będzie się wysmażał. Dolewam wodę jak trzeba. Warzywa duszę około 45 minut. Na końcu doprawiam przyprawą ognistą. Podaję z ryżem.


14 komentarzy:

  1. Ale pyszne danie obiadowe leczja wolę na nie ostro.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie super ,ale dzieci nie ruszą...za ostre.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pyszny i kolorowy ten Twój meksyk, uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To coś dla mnie na obiad w środku tygodnia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wszystko co meksykańskie to chyba moje ulubione :)
    wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam ostre smaki :) takie warzywka to dobra rzecz :)) Pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  7. mniam!:) moje smaki - szybko i ze smakiem, szczególnie, gdy nie ma się czasu za bardzo gotować w tygodniu jak to często u mnie bywa.

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię burrito, ale nic więcej z kuchni meksykańskiej nie znam i nie robiłam... ale kurczaka po meksykańsku musiałabym zrobić na "mniej ostro", bo mimo wszystko moje kubki smakowe nie są tak wytrzymałe :D

    OdpowiedzUsuń
  9. pyszności - jeśli jest tak ostre jak burrito, które jadłam w Amer. Południowej to gratuluję! Szkoda, że nie mogę spróbować!
    z pozdrowieniami, El

    OdpowiedzUsuń
  10. w tym roku odwiedzam Meksyk, więc chyba powinnam wypróbować to pysznie wyglądające danie, żeby przygotować kubki smakowe :D
    pozdrawiam,
    siwapiecze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To życzę tobie cudnych wakacji i poznawania nowych smaków :-)

      Usuń
  11. mmmm.... obłędne to cudo!

    OdpowiedzUsuń
  12. Taki obiad chętnie, poproszę ;)

    OdpowiedzUsuń