wtorek, 1 lipca 2014

Kapusta młoda zasmażana


Kapustę zasmażaną pamiętam z czasów dzieciństwa. Robiła ją moja babcia, i była pyszna.  Nauczyłam się ją robić od mojej mamy. Tradycje muszą być podtrzymywane. Kapustę jem w ilościach dużych, na obiad, po obiedzie, i na kolacje ha ha. Tak bardzo ją lubię.









1 nieduża główka młodej kapusty
sól do smaku
1/2 łyżeczki cukru
pieprz szczypta
2 ziarenka ziele angielskie
1 łyżka smalcu ze skwarkami ( można dodać olej)
1 cebula

Kapustę myję, kroję nożem i  przekładam do garnka. Cebule obieram i kroję nożem w kostkę, dodaję do kapusty, razem z zielem angielskim, smalcem. Podsmażam na wolnym ogniu do miękkości. Pod koniec doprawiam solą, pieprzem, cukrem do smaku. Można dodać olej zamiast smalcu jak kto lubi.

7 komentarzy:

  1. jak apetycznie wygląda :-), ja też jestem dużą smakoszką kapusty mmm

    OdpowiedzUsuń
  2. Madziu taka kapusta u nas nazywana jest duszona, a zasmażana to taka do której dodajemy mąkę przesmażoną z smalcem.
    Co kraj to obyczaj:) ale nazwa nie jest ważna- ważny jest smak takiej kapustki,nie wiele do niej potrzeba, a jak dla mnie niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja też robiła ,pyszne wspomnienia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmmm bardzo pyszna :) też bym jadła na okrągło :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Och, ale mi smaku narobiłaś :P teraz najchętniej zjadłabym takiego bigosu z młodej kapusty... mmm... :D

    OdpowiedzUsuń