środa, 30 kwietnia 2014

Zupa pomidorowa z kluseczkami

Miałam przyjemność testować urządzenie tupperware do wyrabiania kluseczek. Nie spodziewałam się że to takie fajne urządzenie proste w obsłudze. Ktoś powie przecież zrobić kluski to prosta sprawa. Nie dla każdego, bo moja sąsiadka ma problem ze sklejającymi się kluskami, w efekcie wychodzą jej wielkie kluchy. To urządzenie sprawia że kluseczki są fajne, zgrabne.



































500 ml rosół drobiowy
400 ml przecier pomidorowy domowy
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól do smaku
cukier szczypta
natka pietruszki
olej rzepakowy


kluski:
2 jajka
19 dkg mąki pszenna wrocławska
10 łyżek wody
szczypta soli

Cebulę kroję w kostkę, czosnek przeciskam przez praskę i przesmażam na patelni na oleju. Wlewam przecier pomidorowy i dalej przesmażam. Całość miksuję blenderem i dodaję do rosołku z kluseczkami. Zupę podaję z natką pietruszki

Do miseczki wsypuję mąkę, wbijam jaja, dodaję sól, cukier, wodę i całość mieszam dokładnie. W garnku zagotowuję rosół. Za pomocą urządzenia do przygotowania klusek tupperware wyciskam kluseczki, które mieszam w garnku żeby się nie skleiły. Chwilę jeszcze podgotowuję je.

9 komentarzy:

  1. Moja babcia robiła takie kluseczki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie bym zjadła Twoją zupkę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajna odmiana od ryżu czy zwykłych nitek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudna taka pomidorowa z kluseczkami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspomnienie dzieciństwa… Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Madziu, pomidorowa z kluseczkami to ulubiona zupka mojej małej i gotuję ją bardzo często:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna taka zupa z kluseczkami :) zjadłabym z przyjemnością, a moje dzieci jak by jadły :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię taka postać kluseczek - kojarzy mi sie z dziecinstwem.
    Smaczna ta Twoja zupa!

    OdpowiedzUsuń