środa, 16 kwietnia 2014

Schab nadziewany białą kiełbasą


Polecam w święta Wielkanocne schab nadziewany białą kiełbaską. Użyłam kiełbasę domowa robioną. Moja mięsożerna cześć rodziny jest zachwycona tym schabem. Podaje go z pieczonymi buraczkami. Jest bardzo aromatyczny :-) Tak naprawdę to schab sam się robi. Marynujemy go, na drugi dzień nadziewamy kiełbaską i wkładamy do rękawa i piekarnika

















1,5 kg schab bez kości
2 kiełbaski białe domowe
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżki majeranku
1 łyżeczka pieprzu mielonego
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżki oliwy

Mięso myję i dokładnie osuszam. Z przypraw. soli, pieprzu, majeranku, ziół prowansalskich robię marynatę. Dodaję do nich sprasowany czosnek, i oliwę. Całość mieszam w miseczce. Schab nacieram marynatą bardzo dokładnie i odstawiam na dobę do lodówki. Na drugi dzień ostrym długim nożem robię nacięcie w środku schabu przez całą długość. Schab nadziewam kiełbaską białą ugotowaną zimną.  Schab wkładam do rękawa do pieczenia, spinam go klamrą . W kilku miejscach rękawa robię nakłucia, żeby para miała ujście . Układam w brytfannie i piekę w nagrzanym piekarniku temp 180 stopni  60 minut bez przykrycia .Następnie rozcinam rękaw i wstawiam ponownie na 20 minut do piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika nie kroje od razu schabu daje mu jeszcze 30 minut.

8 komentarzy:

  1. Przydałby mi się taki schabik, super propozycja:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy , nigdy o takim nie słyszałam, ale pewnie bardzo smaczny :)
    p.s zapraszam do udziału w konkursie http://myszkagotuje.blogspot.com/2014/04/konkurs.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale cudo ,mega pyszne dla mego małżonka.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie i pięknie wygląda taki schabik:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ślicznie prezentuje się ten Twój schab.Mega pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo pomysłowe! Super wygląda ten schab, musi być wyborny :)

    Zdrowych, spokojnych i radosnych Świąt Wielkiej Nocy :)

    OdpowiedzUsuń