środa, 9 kwietnia 2014

Kiełbasa podsuszana


To moja druga kiełbasa która robiłam. Wychodzę z założenia że wolę zjeść kawałek dobrej kiełbasy swojej niż zapychać się kupnymi. Kiełbaska jest bardzo smaczna. Przekonałam się że lepiej dać mięso pokrojone nożem niż zmielone. W kiełbasce są widoczne fajne kawałki mięsa. Można ją jeść sparzoną, ale docelowo robiłam ją na suszoną. Na świątecznym stole zapewniam was że zachwyci  nie jedną osobę. 




Ta sama kiełbasa surowa i ugotowana. Można ją jeść w dwóch wersjach.












1100 g łopatki wieprzowej bardzo chudej
1000 g filet z indyka
30 dkg słoniny
4 łyżeczki płaskie soli peklowej
3 łyżeczki soli kuchennej
2 łyżki pieprzu czarnego zmielonego
5 ząbków czosnku
4 metry około jelita wieprzowe cienkie


Z mięsa z łopatki usuwam tłuszcz, wycinam błony i ścięgna. Kroję na centymetrową kostkę nożem. To samo robię z filetem z indyka. Słoninę miele maszynką do mięsa o największych oczkach. Mięso i słoninę przekładam do dużej miski, dodaję sól peklową, sól kuchenną, pieprz mielony. czosnek sprasowany i utarty z łyżeczką soli przewidzianej do kiełbasy. Całość dokładnie wyrabiam rękoma około 5 minut. Jelita moczę w letniej wodzie około 30 minut i naciągałam je na kran żeby przepłukać je zimną wodą. Jelita nałożyłam na tulejkę od maszynki do mięsa i napełniam je farszem mięsnym. Co 15 cm dzielę na krążki kiełbasy. Końcówki zawiązuję w supełek. Kiełbasę można jeść sparzoną i można ją ususzyć. Powieszam krążki wtedy na drążku i zostawiam około 4-5 dni w ciepłym i suchym miejscu. Im dłużej suszona będzie tym bardziej będzie wysuszona kiełbaska. Moja suszyła się tydzień.

11 komentarzy:

  1. Obie wersje cudownie apetyczne! No i najważniejsze - wiesz co jesz:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawdziwe smakołyki robisz,za dobrą kiełbasą tęsknię najbardziej...

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszności- bardzo lubię domowe wędlinki, a ta wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie smakowitości, nic tylko zajadać:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiełbasy sama jeszcze nie robiłam, ale mam w planach. Wygląda świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak smacznie i apetycznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne takie kiełbaski :) moi rodzice robią, ja niestety nie !

    OdpowiedzUsuń
  8. Ile czasu parzyć i w jakiej temperaturze?

    OdpowiedzUsuń