niedziela, 5 maja 2013

Ciastka z maszynki siostry Anieli








Przepis pochodzi z  z programu ,, Anielskie smaki". Siostry Anieli


1/2 kg mąki poznańskiej lub wrocławskiej 
2 żółtka  
1 jajko 
20 dag masła  
20 dag cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Do miski przesiewam mąkę, dodaję jajko i dwa żółtka, masło, cukier puder i łyżeczkę proszku do pieczenia. Ciasto zagniatam i wstawiam do lodówki na godzinę. Maszynką do mięsa za pomocą specjalnej blaszki wyrabiam ciastka o rożnych kształtach. Układam ja na blaszce na pergaminie i wstawiam do piekarnika temp 160 stopni na 15 minut. Ciastka mogą dłużej leżeć. Idealne do kawy.

15 komentarzy:

  1. Ale ekstra pomysł ;) Muszę wypróbować !

    OdpowiedzUsuń
  2. fajne ciacha :) nie robiłam jeszcze ciastek z maszynki ;/

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak byłam małą to robiliśmy takie ciasteczka :) Pycha

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha, takie kruche ciasteczka są świetne, szybko się je robi i chyba wszyscy je lubią :)

    OdpowiedzUsuń
  5. aż się zrobiłam głodna :) piękne te ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasteczka mojego dzieciństwa :D Wieki ich nie jadłam a są takie pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Moja babcia takie robiła:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pamietam jak moja babcia piekla takie ciasteczka, a my sie nimi objadalismy na maxa:-) Fajnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Też je bardzo lubię:)) rzeczywiście baardzo tu wesoło:) Pozdrawiam z Kuchni Marlenity

    OdpowiedzUsuń
  10. gdzie kupic te foremki do maszynki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie są foremki tylko blaszki nakładki, kupuje się w gospodarstwie domowym :-)

      Usuń
  11. Moja Babcia i Mama piekły dziesiątki lat temu, a ja nie, nie mam blaszki, ciekawe czy można gdzieś taką kupić. Ciastka marzenie, teraz np. na święta. Pycha. Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Blaszki można kupić w internecie widziałam, u mnie w hurtowni agd były po 3,50 zl, proszę szukać w gospodarstwach domowych sklepach, ale nie marketach. Są dwa rozmiary blaszek w zależności od maszynki :-)

      Usuń
  12. piekę je bardzo często-moja wnuczka je uwielbia

    OdpowiedzUsuń