wtorek, 14 maja 2013

Śródziemnomorska uczta z krewetkami








300  gram makaronu z pięciu zbóż
5 kostek szpinaku
20  krewetek koktajlowych mrożonych
4  łyżki groszku zielonego mrożonego
1 cebula czerwona
2 ząbki czosnku
1 papryczka chili czerwona
1 papryczka chili żółta
7 pomidorków koktajlowych
3 dkg sera feta
½ łyżeczki Bazyli suszonej
½ łyżeczki oregano
½ łyżeczki tymianku
Sól
Pieprz
2 łyżki soku z cytryny
4 oliwki czarne
4 oliwki zielone
Oliwa

Odmrażam krewetki i marynuje je. Do 2 łyżek oliwy dodaję, sok z cytryny, oregano, bazylię, tymianek, sól, pieprz , sprasowany czosnek, pokrojone chili. Do tak zrobionej marynaty wkładam krewetki. Na patelni na oleju smażę pokrojoną w piórka cebulę czerwoną, dodaję krewetki które przesmażam dosłownie chwilę, i groszek zielony. Makaron gotuję w osolonej wodzie aldente. Odcedzam, przelewam zimną wodą.  Szpinak wrzucam na drugą patelnię z odrobiną oleju, solę, pieprze, szpinak ma się dusić chwilę dosłownie, dodaję pomidorki koktajlowe pokrojone, wrzucam makaron, i krewetki. Całość mieszam. Podaję na talerzu z pokruszoną fetą. Talerz dekoruję oliwkami. Smacznego

7 komentarzy:

  1. Obłędnie to wygląda, mój chłopak, wielbiciel krewetek byłby zachwycony ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, ze uzylas zdrowszej wersji makaronu, wszystko razem wyglada pysznie i pieknie:-) Szkoda, ze nie mozna sie najesc samym patrzeniem, przychodzilabym do Ciebie na obiady:-)))

    OdpowiedzUsuń
  3. a zaprosisz kiedyś na taką ucztę :D pysznie!!

    OdpowiedzUsuń
  4. świetne połączenie smaków :) na pewno by mi smakowała taka sałatka :)

    OdpowiedzUsuń