poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Słonecznikowa pasta z oliwkami z chlebkiem żytnim na zakwasie







¾ szklanki ziaren słonecznika
2 łyżki oliwy z oliwek
½ szklanki oliwek zielonych
Pieprz
Sól

Słonecznik zalewam gorącą wodą i odstawiam na 30 minut. Przecedzam i wsypuję do miski od blendera. Dodaję oliwki zielone bez pestek, pieprz, sól. Całość blenderuję na gładka masę. Soli dodawać ostrożnie ponieważ oliwki już są słone. Pasta jest gotowa można ją podawać z chlebkiem żytnim na zakwasie. Pastę można przechowywać kilka dni w lodówce. Na śniadanie jak znalazł.

5 komentarzy:

  1. bardzo pomysłowa :) już jutro spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne, wiosenne zdjęcia :) Taką pastę bez oliwek poproszę i już będę w siódmym niebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne zdjęcia !!! Cudne !! Nie mogę się napatrzeć !

    OdpowiedzUsuń
  4. A wygląda jakby była jeszcze z twarożkiem;-)Brawo za chlebek:-)

    OdpowiedzUsuń