niedziela, 21 kwietnia 2013

Pomarańczowy kuskus i mintaj z sałatą lollo






1,5 szklanka kaszy kuskus
3 płaty mintaja
1 główka Sałaty lollo
1 gałązka winogrono ciemne
1 mandarynka
1 pomarańcza
5 dkg sera lazur
½ szklanki oliwek zielonych
3 łyżki sosu vinegrette
5 pomidorków koktajlowych
1/3 ogórka zielonego
½ papryczki chili
1 cebula czerwona
Sól
Pieprz
2 gałązki szczypiorku

Mintaja odmrażam dzień wcześniej i zostawiam w lodówce. Na drugi dzień osuszam go ręcznikiem papierowym, solę, pieprze i posypuję startą skórką z pomarańczy, polewam 1 łyżką soku z pomarańczy. Wstawiam do piekarnik na 20 minut temp 200 stopni. Kaszę kuskus zalewam gotującą się wodą zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiam na 5 minut. Sałatę myję , strzępię dodaje do niej pokrojone i umyte winogrono, cząstki mandarynki obrane z błonek, cebulę czerwoną pokrojoną w piórka, oliwki zielone, i pokrojony ser lazur. Sałatę mamy gotową przed podaniem polewam ją sosem vinegrette. Dekoruję talerz pomidorkami koktajlowymi połówkami, szczypiorkiem. Ogórek kroję w plastry które dziele na cztery części i układam. Dekorację są bardzo proste i szybkie. Do kaszy dodaję sok z ½ pomarańczy , doprawiam solą, pieprzem. Na każdym kawałku mintaja dodaje papryczkę chili i plaster pomarańczy. Smacznego

2 komentarze: