sobota, 6 kwietnia 2013

Carpaccio z buraków pieczonych





2 kg buraków średnich
3 ząbki czosnku
2 łyżki słonecznika ziaren
Sól
Pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z  cytryny
½ łyżeczki Bazyli suszonej

Buraki myję dokładnie, osuszam, odcinam korzonki. Zawijam każdy osobno w folię aluminiową. Piekę w piekarniku temp 180 stopni przez 2 godziny. Proponuje piec buraki przy okazji pieczenia czegoś innego. Ja piekłam chleb w tym czasie. Po upieczeniu obieram ze skóry i kroję na plastry. Układam an talerzu i robię sos. Czosnek rozgniatam, dodaję oliwę, sok z cytryny, bazylię. Sól, pieprz. Całość mieszam i polewam buraki sosem. Słonecznik prażę na patelni i też dodaję, posypuję szczypiorkiem.

3 komentarze: