niedziela, 19 kwietnia 2015

Jaglany bakłażan tikka masala


Wegetariańskie bakłażany, bardzo syte i zdrowe. Jaglana kasza i bakłażan uwielbiam dlatego postanowiłam je połączyć. Do tego por który mogę jeść codziennie. Polecam na obiad bo można się nimi najeść.




















1/2 szklanki kaszy jaglanej
2 bakłażany
1 papryka czerwona
1 por biała część
1 pęczek pietruszki mały
1/4 brokuła
3 łyżki startego sera żółtego
sól, pieprz
1 łyżeczka płaska przyprawy tikka masala
masło klarowane
olej

Kaszę płucze zimną wodą, przekładam do garnka wlewam szklankę wody, dodaję sól odrobinę i gotuję aż kasza wchłonie wodę. Kaszę wstawiam pod koc na 30 minut aż dojdzie. Bakłażany kroję wzdłuż, wycinam miąższ nożem, i obficie solę. Odstawiam na 30 minut. Zmywam sól z bakłażana i miąższu. Osuszam i obficie smaruje olejem. Układam na klaszcze i wstawiam na około 30 minut temp 200 stopni. Bakłażany mają być miękkie ale nie tak mocno bo będą jeszcze pieczone. Miąższ kroję na kawałki, dodaję kaszę. Por kroję w krążki i przesmażam na maśle klarowanym razem z papryką. Dodaje do farszu. Brokuł ugotowałam aldente w osolonej wodzie.Do farszu dodaję pokrojoną pietruszkę połowę. Doprawiam solą, pieprzem, przyprawą tikka masala. Nadziewam bakłażany i wstawiam jeszcze na 15 minut. Wyłączam piekarnik posypuję serem żółtym i zostawiam aż się rozpuści. Przed podaniem posypuję pozostała natką.

20 komentarzy:

  1. Wygląda fantastycznie i bardzo wiosennie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale kolorowo aż oczu nie można oderwać:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ to smakowicie wygląda! Jem oczami! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak smakuje tak jak wygląda to chyba się wproszę do Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie nadziany :) aż ślinka cieknie...

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie nadziany :) aż ślinka cieknie...

    OdpowiedzUsuń
  7. takie piękne te bakłażany że aż wzroku nie można oderwać! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pysznie, zdrowo i kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie podane,świetne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo apetyczne danie, aż chce się jeść:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zakochałam się <3 tyle kolorów, aromatów i zdrowia na talerzu <3

    OdpowiedzUsuń
  12. ależ pysznie wygląda, zapisuję do zrobienia :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda niesamowicie apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń