piątek, 10 kwietnia 2015

Gryczana sałatka z pieczonymi warzywami

Lekka,zdrowa i szybka sałatka z warzywami na obiad z kasza gryczana w roli głównej. Polecam takie sałatki bo są bardzo zdrowe, i mają dużo błonnika. Warzywa pieczone są o wiele lepsze niż gotowane.





















1 woreczek kaszy gryczanej
3 marchewki
30 dkg brukselki
1 papryka czerwona
30 dkg selera korzeń
sól, pieprz
1 łyżeczka przyprawy do pizzy
przyprawa ognista
natka pietruszki
3 łyżki oliwy

Kasze gryczaną gotuje w osolonej wodzie. Marchewkę, seler obieram i kroję w kostkę. Paprykę także kroję w kostkę. Brukselkę nacinam na krzyż. Warzywa przekładam do miski, dodaje oliwę, sól, pieprz, przyprawę do pizzy, przyprawę ognista. Mieszam całość dokładnie i układam na papierze do pieczenia na blaszce. Piekę w nagrzanym piekarniku 15 minut temp 200 stopni. Kasze mieszam z warzywami, dodaję natkę pietruszki pokrojoną.


14 komentarzy:

  1. Bardzo smaczna i kolorowa salatka

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczna i kolorowa salatka

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie bym zjadła taką,jest tu wszystko to,co lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyrzuciłabym brukselkę i mogę się zajadać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam brukselkę,świetna sałatka;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmm kasza gryczana to u mnie w obiadkach podstawa :)

    OdpowiedzUsuń
  7. takim obiadom mówię tak! :) pominęłabym tylko brukselkę:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super ,muszę upiec i porównać.

    OdpowiedzUsuń
  9. Madziu sałatka wygląda bardzo smakowicie, szczególnie te warzywa pieczone zachęcają do jej przygotowania:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniałe danie, pysznie dobrane składniki!

    OdpowiedzUsuń