czwartek, 24 kwietnia 2014

Żurek w chlebie mieszanym



















przepis na chleb:
1 szklanka zaczynu chlebowego
2 dkg drożdży
10 dkg otrębów pszennych Kupiec
20 dkg mąki chlebowej typ 650
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka zimna wody

Do miski wykruszam drożdże, dodaję dwie łyżki mąki, szczyptę cukru i letnią wodę taka ilość żeby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawiam do wyrośnięcia. Do drugiej miski przesiewam resztę mąki, dodaję otręby, zaczyn drożdżowy i chlebowy, sól i wodę. Wodę dolewam stopniowo do uzyskania konsystencji ciasta takiej aż będzie odchodzić od ręki. Wyrabiam kilka minut. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W między czasie wyrabiam ciasto około 3 razy. Formuję bochenek chleba okrągły, z kawałka ciasta robię mniejszą kulkę którą przykleję przed pieczeniem. Bochenek wstawiam do koszyczka do wyrośnięcia. Koszyczek wykładam serwetką, którą posypuję mąką.Wstawiam na 250 stopni na 10 minut, potem zmniejszam na 200 stopni na 30 minut. Po wyjęciu studzę na kratce, spryskuje zimną wodą i przykrywam ściereczką. Odcinam wieko chleba, wydrążam miąższ.

przepis na żurek:
1 szklanka zakwasu domowy na żurek
1 litr wywaru z rosołu drobiowego
2 ząbki czosnku
5 ziaren ziele angielskie
30 dkg boczku wędzonego
4 sztuki kiełbasa biała
250 ml śmietany 30 % słodkiej
4 jajka
sól do smaku
1 łyżeczka majeranku

Do garnka wlewam rosół, dodaję pokrojony boczek, ziele angielskie i gotuję boczek do miękkości. Następnie wlewam zakwas zagotowuję, dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę,  kawałki kiełbasy białej. Po zagotowywaniu wyłączam gaz. Dolewam śmietanę, doprawiam majerankiem, i solą według uznania. Podaję z jajkami ugotowanymi na twardo w chlebie





12 komentarzy:

  1. mmm.. kocham żurek w chlebie... pychota!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny chlebek ,z uchwytem nawet ,żurek pierwsza klasa.

    OdpowiedzUsuń
  3. Żurek z swojskiego zakwasy jest pyszny, ale z dodatkiem swojskiej kiełbaski i jeszcze podany w taki sposób to już ful wypas:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam taką samą dekorajcę - to jajko na słomie:-) Wygląda żurek wyśmienicie:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. sama robiłaś taki garnek chleba? podziwiam i kto tu jest Mistrzynią! i pewnie smakuje obłędnie - ja z takich potraw najbardziej lubię jeść garnek czyli chrupiącą skórkę, ale pewnie i tym razem zjem zupę, bo z takim kolorowym kwiatkiem bratkiem jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bratki to ja jadam bo bardzo lubię, a garnek chleba sama robiłam. Wkładam do koszyczka ciasto uformuję się fajna kula jak wyrośnie, doklejam dekielek czyli mniejszą kulkę i do pieca. Ja też lubię chrupiącą skórkę najbardziej :-)

      Usuń
  6. Nie dosyć,że żuerk ugotuje,to jeszcze naczynka sama zrobi:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszny ten żurek.No może dodam jeszcze łyżkę chrzanu do żurku i nic mi więcej nie potrzeba.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie jemy bez chrzanu ale wypróbuję twoja wersję :-) pozdrawiam

      Usuń