środa, 21 sierpnia 2013

Pikle










4 szkalnki wody
1 skzlanka octu
1 łyzka soli
4 łyżki cukru
1 łyżka gorczycy
1 liść laurowy
5 ziaren ziela angielskiego
2 kg ogórków dużych

Do garnka wlewam wodę, ocet, dodaję sól, cukier, liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę. Zalewę zagotowuję. Ogórki obieram, kroję na cztery części, wydrążam środki z pestkami. Ogórki układam w słoikach, zalewam zalewą, zakręcam. Gotuję w garnku z wodą do wysokości 3/4 słoików 10 minut od zagotowania.
Smacznego :-)


6 komentarzy:

  1. lubię pikle, ale nie robiłam jeszcze, bo mi sie chyba nie chce, ale zjeść to pierwsza jestem :)
    Zazdroszczę Ci tej weny, super to wszystko u Ciebie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tą weną to rożnie bywa. Raz mi się chce, raz nie. Teraz ma jakaś niemoc i robię z musu :-(

      Usuń
  2. pyszne słoiczki na zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niemoc na pewno przejdzie i będziesz znowu przygotowywała pyszności z przyjemnością, a pikle lubię i robie :)

    OdpowiedzUsuń