środa, 24 lipca 2013

Zapiekanka z cukinii i fasolki szparagowej





 Przepis bierze udział w konkursie pokochaj olej rzepakowy


2 ½ cukinii średnich
1 pierś z kurczaka
½ kg fasolki zółtej i zielonej szerokiej
1 cebula czerwona
2 ząbki czosnku
Sól
Pieprz
½ łyżeczki bazylio suszonej
½ Łyżeczki oregano suszone
Oregano świeże
1 różyczka brokuła
1 różyczka kalafiora
10 dkg sera gouda
Olej rzepakowy

Cukinię myję, kroję na plastry maszynką do chleba. Grubość około 3 mm. Przesmażam je na patelni na oleju rzepakowym. Doprawiam sola, pieprzem. Fasolkę obieram, i gotuję aldende w osolonej wodzie. Pierś z kurczaka marynuje wcześniej, krojenia paski, dodaje sprasowany czosnek, cebulkę pokrojoną, sól, pieprz, bazylię , oregano suszone. Wstawiam do lodówki. Naczynie do zapiekania smaruję, wykładam dno plastrami cukinii, na to okładam fasolkę, pierś z kurczaka, starty ser, i kolejna warstwa cukinii. Całość zapiekam 40 minut temp 180 stopni. Dekoruję różyczką brokuła, kalafiora i bazylii oraz oregano.

10 komentarzy:

  1. Fajny pomysł na zapiekankę,ja dałabym cukinie surową ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. lekki przepis doskonały na upał jak dziś:)

    OdpowiedzUsuń
  3. obiadek dla mnie :) cukinia i fasolka!!

    OdpowiedzUsuń
  4. świetnie wygląda, u mnie też ostatnio cukinia króluje:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie słyszałam o takiej-nowość,ale wygląda smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pyszności, aż zgłodniałam, ja dziś robiłam placki z cukini z boczkiem(,kuchnia lidla,), mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O to pyszności robiłaś :-) pozdrawiam

      Usuń
  7. Interesujący pomysł :) szkoda, że ja przegapiłam ten konkurs :( u mnie w kuchni olej rzepakowy bardzo często występuje, więc też mogłabym coś zaproponować :) w końcu to nasza "oliwa północy", samo zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konkurs był dość długo jakoś miesiąc. A co do oliwy to fakt samo zdrowie :-)pozdrawiam

      Usuń