środa, 17 lipca 2013

Pomysł na muszelkowy torcik nadziewany szpinakiem








400 gram makaronu muszelki
20 dkg szpinaku  mrożonego
1 ząbek czosnku
1 pomidor duży
10 pomidorków koktajlowych
1 cukinia mała
1 papryka
5 plasterków szynki suszonej domowej
2 papryczki chili
4 gałązki pietruszki
4 wykałaczki
1 pieczarka
1 pomysł na makaron z serem Winiary
10 dkg sera gouda
100 ml śmietany 12 %
1 kawałek sera feta
400 ml wody
Sól
Pieprz

Makaron ugotowałam aldente , przelałam zimną wodą. Szpinak podsmażyłam na patelni na oleju, dodałam sprasowany ząbek czosnku, dodałam sól, pieprz. Każdą muszelkę nadziewałam szpinakiem i układałam w  wysmarowanej formie o średnicy 26 cm. Pomysł na makaron wsypałam do garnka, dodałam wodę, śmietanę, rozmieszałam dokładnie i zagotowałam. Następnie wylałam sos na muszelki , posypałam serem. Na wykałaczki nadziałam pomidorki koktajlowe, plastry cukinii w formie szaszłyków, ułożyłam na torcie, dodałam plastry szynki, pieczarki, papryczki chili przekrojone na pół nadziane serem feta i wstawiłam do piekarnika na 20 minut temp 180 stopni. Po wyjęciu udekorowałam tort różą wyciętą z pomidora dużego, i gałązkami pietruszki 

9 komentarzy:

  1. kolejne cudne danie !! wpadam na obiad!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wpadaj, zapraszam wypijemy kawę jeszcze:-)

      Usuń
  2. Interesujące,miłego popołudnia.

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie wygląda nic tylko siadać i wcinać:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Skąd masz takie fajne pomysły, ja to na takie bym nie wpadła, do tego pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jakoś samo tak wychodzi, czasami w trakcie gotowania :-)

      Usuń
  5. Prawdziwe arcydzieło! Pięknie się prezentuje i pewnie super smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny sposób na wykorzystanie muszelek :) super ;)

    OdpowiedzUsuń