czwartek, 30 marca 2023

Pasztet z jajek z groszkiem

 

 Wiosenny pasztet z jajek z groszkiem będzie królował w tym roku u mnie na wielkanocnym stole.










11 jaj

2 cebule

70 g startej mozzarelli

sól, pieprz

100 g groszku zielonego mrożonego

1/2 papryki czerwonej

1 łyżka majonezu

1 łyżeczka musztardy

1/2 szklanki bułki tartej

40 g masła, olej

1/2 łyżeczki kurkumy

150 g śmietany gęstej 18 %


9 jajek gotuję na twardo. Cebulę drobno kroję i przesmażam na oleju, dodaję groszek i chwilę duszę razem. Zostawiam do ostygnięcia. Ugotowane jajka obieram, ścieram na tarce jarzynowej. Dodaję cebulę z groszkiem, pokrojoną drobno paprykę, mozzarellę, śmietanę, majonez, musztardę, kurkumę, bułkę tartą, sól, pieprz, wbijam dwa jajka surowe. Całość mieszam łyżką. Masę wylewam do foremki aluminiowej wymiary 23 cm x10 cm , na wierzchu układam plastry masła. Foremki nie trzeba smarować. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni, wstawiam foremkę. Zmniejszam temp do 180 stopni i piekę 45 minut bez przykrycia.

1 komentarz: