poniedziałek, 27 marca 2023

Chrzanowa z kiełbasą

 Na świątecznym stole i nie tylko poleca się krem chrzanowy. Z jajkami z od szczęśliwych kurek i wiejską kiełbaską.

 



krem chrzanowy:

2 ziemniaki
1 kawałek selera
1 por biała część
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
2 łyżki chrzanu
sól, pieprz
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
125 ml śmietanki 30 %
500 ml bulionu drobiowego

1 cebula
4 jajka
olej rzepakowy
natka pietruszki

500 g kiełbasy wiejskiej



Krem chrzanowy:


Ziemniaki, seler, korzeń pietruszki obieram i kroje w kostkę. W garnku rozgrzewam olej i przesmażam pokrojoną cebulę, dodaję ziemniaki, seler, por pokrojoną w krążki i dalej chwilę przesmażam. Dodaję marchewkę całą, wlewam bulion, dodaje ziele i liść laurowy i gotuję na wolnym ogniu 20 minut. W tym czasie gotuje jajka na twardo.  Z zupy wyjmuje ziele i liść laurowy, marchewkę. Dodaję chrzan, sól, pieprz i śmietanę. Zupę miksuje blenderem.Kiełbasę gotuję w osobnym garnku. Zupę podaje z kiełbasą, jajkiem, marchewką, natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz