niedziela, 2 kwietnia 2023

Babka genewska

 Wielkanocna baba z przepisu którego robiła moja babcia, i mama. Sprawdzony przepis, a babka długo jest świeża.



 



30 dkg mąki wrocławskiej
30 dkg cukru
30 dkg masła
6 jaj
2 łyżki octu winnego
2 łyżki spirytusu
1 cytryna
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa
½ czekolady gorzkiej 
30 ml śmietanki 30 % 
orzechy

Składniki w temperaturze pokojowej.
Do masła dodaję cukier i ucieram. Stopniowo dokładam żółtka. Jak masa będzie puszysta dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Z cytryny sparzonej ścieram skórkę i dodaję do  ciasta, razem z sokiem z cytryny. Na końcu dodaję spirytus, ocet, i pianę z białek ubitą na sztywno. Ciasto przekładam do formy kamionkowej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Babkę piekę 50 minut temp 180 stopni. 
 
 Polewa:
Czekoladę łamię na kawałki przekładam do miseczki, dodaję śmietanę kremówkę i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Babkę dekoruję polewą, posypuję pokruszonymi orzechami.

5 komentarzy:

  1. Przepięknie prezentująca się babka! A na pewno smakuje jeszcze lepiej - zwłaszcza, jeśli to przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja Mama też do ucieranej babki dodawała troszkę octu, ale jej ciasto (chociaż pyszne) nie było takie ładne, jak pani :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie słyszałam o takiej. Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przyjemnie się czytało Twój post. Dziękujemy za tak przystępne udostępnienie tematu!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie się czytało Twój post! Twoje spostrzeżenia są cenne. Pisz dalej i dziel się swoimi przemyśleniami!

    OdpowiedzUsuń