sobota, 24 grudnia 2022

Sernik z piernikami i karmelem

 Kremowy pyszny serniczek z piernikami, orzechami i karmelem. Czy może być coś lepszego. Na świątecznym stole w sam raz. Same dobro w jednym ciachu.

 







spód:

160 g ciastek kakaowych
50 g masła


sernik:

0,5 kg sera półtłustego twarogu

1 budyń waniliowy

3/4 szklanki cukru pudru

3 jajka wielkość M

250 serka mascarpone

100 g czekolady białej

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
150ml szklanka śmietany kremówki 30 %

350 g pierników w czekoladzie z nadzieniem

dekoracja:

100 g cukru 

40 g masła 

60 ml kremówki

70 g orzechów włoskich

 Spód:

 
Ciastka kruszę blenderem, dodaję roztopione masło i mieszam. Dno formy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Wysypuję masę ciasteczkową i dociskam ręką. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół i piekę 7 minut.

 Sernik:

Ser mielę trzy razy. Przekładam do miski, dodaję jajka, śmietanę, mascarpone, cukier puder, skórkę pomarańczową, ekstrakt waniliowy, budyń waniliowy i mieszam mikserem aż wszystko się dobrze połączy około trzy minuty nie dłużej, bo sernik się napowietrzy. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Cienkim strumieniem wlewam do sernika i mieszam mikserem.

 Na wystudzony spód wykładam 1/3 sera, układam pierniki, wylewam resztę sera. Do piekarnika wstawiam miskę z gorącą wodą, nagrzewam do temp 180 stopni termoobieg i wstawiam sernik. Piekę 20 minut, zmniejszam na temp 120 stopni i piekę jeszcze 40 minut. Sernik ma się ściąć, ale może się jeszcze trząś. Wyłączam piekarnik uchylam drzwiczki i studzę go. Jak ostygnie wstawiam do lodówki na noc. Na drugi dzień dekoruję karmelem.

Karmel:

Do garnka z grubym dnem wsypuję cukier i rozpuszczam na wolnym ogniu żeby się nie spalił. Jak zbrązowieje/kolor bursztynowy/ dodaje masło i mieszam łopatką silikonową. Na końcu wlewam śmietanę i gotuję na wolnym ogniu aż zacznie gęstnieć. Odstawiam do lekkiego ostygnięcia, dodaję orzechy do karmelu i mieszam. Dekoruję sernik.


2 komentarze:

  1. Akurat zarówno serniki jak i orzechy uwielbiam, także ich połączenie z pewnością przypadnie mi do gustu ;) Pod kątem wizualnym już przypadło. Myślę, że to będzie idealny deser na najbliższą posiadówę z koleżankami. Taki eksperyment powinien im przypaść do gustu. Mam tylko nadzieję, że znajdę w sklepie orzechy włoskie. Różnie to akurat bywa z ich dostępnością. Mam nadzieję, że będziesz wstawiała kolejne przepisy na desery z orzechami. Postaram się tu zaglądać i czytać wszelkie nowości ;) Robisz wspaniałą pracę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda, że wcześniej nie znalazłam tego przepisu. Z chęcią spróbuję takiego sernika

    OdpowiedzUsuń