sobota, 3 września 2022

Kaszanka roślinna w cieście z grilla

Grill w wersji wege z kaszanką roślinną w cieście.Alternatywa dla osób nie jedzących mięsa. Do tego pieczarki nadziewane też kaszanką i marchewka. Pysznie, zdrowo i kolorowo.

 


 




ciasto:

250g mąki
1/2 szklanki mleka roślinnego
25g drożdży świeżych
0,5 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli

 
pozostałe:
8 kaszanek wege
6 pieczarek większych
4 marchewki
1/2 papryki
1 gałązka pomidorków koktajlowych
zioła/bazylia, oregano/
 
 
 Ciasto:
Do miski przesiewam trzy łyżki mąki, dodaję szczyptę cukru, wlewam 50 ml mleka letniego, dodaję drożdże. Mieszam i odstawiam zaczyn w ciepłe miejsce na 30 minut. Do wyrośniętego zaczynu przesiewam resztę mąki,wlewam resztę mleka,dodaję sól i wyrabiam ciasto robotem. Odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.  Na blacie podsypanym mąką  rozwałkowuję ciasto cienko i kroję w paski około 1 cm szerokie. Sześć kaszanek owijam ciastem. Układam na blaszce na papierze do pieczenia. Z reszty ciasta robię płaskie bułeczki. Kaszankę w cieście i bułeczki grilluję.
 
 Dwie kaszanki obieram z błonki, rozdrabniam widelcem. Dodaję  pokrojoną paprykę i mieszam. Pieczarki nadziewam farszem. Układam na grillu. Marchewki kroję wzdłuż na pół, smaruję olejem posypuję ziołami i grilluję. Pomidorki też.
 

3 komentarze:

  1. Szkoda, że nie ma komentarzy. Jakaś dyskusja powinna być.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakby było więcej komentarzy to na pewno było by bardzo dobrze. Takie jest moje zdanie na ten temat.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pewnie dużo osób tutaj wejdzie. Tak ja uważam.

    OdpowiedzUsuń