poniedziałek, 26 września 2022

Bułeczki z domowym pesto pomidorowym

  Chrupiące  bułeczki z domowym pesto pomidorowym. Pesto zrobiłam z suszonych pomidorów które sama suszę z dodatkiem oleju.

 

 




 

ciasto drożdżowe:

 
600 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
1 szklanka mleka
3 jajka + 1 jajko do posmarowania

30 ml oleju

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

pesto bazyliowe:

 
15 pomidorów suszonych domowych

2 ząbki czosnku,
1/4 szklanki prażonego słonecznika 

1/2 szklanki Oleju rzepakowego

1/2 szklanki startego  parmezanu,
sól i pieprz

Pesto pomidorowe:

Wszystkie składniki pesto przekładam do pojemnika i rozdrabniam blenderem.

 

Bułki:

Do miski wykruszam drożdże, dodaję szczyptę soli wlewam 50 ml mleka, dodaję dwie łyżki mąki. Mieszam i odstawiam na 20 minut aż zaczyn wyrośnie.

Do zaczynu przesiewam resztę mąki, wlewam resztę mleka letniego. Jajka ubijam z cukrem. Dodaję do składników. Całość wyrabiam robotem, na końcu wlewam olej i dalej wyrabiam. Ciasto przekładam na stolnicę i wyrabiam jeszcze rękoma około 10 minut aż przestanie się kleić i utworzą się pęcherze. Odstawiam pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę aż podwoi objętość. 

Po wyrośnięciu zagniatam ponownie na stolnicy i rozwałkowuję na prostokąt na grubość 0,5 cm. Smaruję połowę ciasta pesto. Przykrywam drugą połową nie posmarowaną. Kroję na osiem pasków.

Każdy pasek skręcam i zawijam wokół osi. Układam na blaszce na papierze do pieczenia. Odstawiam na 20 minut do podrośnięcia. Przed pieczeniem smaruję rozmieszanym jajkiem. Piekarnik nagrzewam do temp 230 stopni. Wstawiam blaszkę zmniejszam na 225 stopni i piekę około 20 minut aż się zrumienią.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz