niedziela, 10 lipca 2022

Szneki z serem i truskawkami

 Domowe drożdżówki z serem,i truskawkami. Na maśle są najlepsze.Jeszcze ciepłe znikają w mig.

 


 

 


 

ciasto:

550 g mąki pszennej 

15 g  drożdży suchych lub 

30 g drożdży świeżych

75 g cukru trzcinowego

2 duże jajka

250 ml mleka

pół łyżeczki soli

75 g masła, roztopionego

nadzienie:

600 g twarogu półtłustego

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

2 żółtka

2 łyżki masła

1/2 szklanki cukru pudru

500 g truskawek

do posmarowania:

1 jajko

2 łyżki mleka

 Ciasto:

Do miski wykruszam drożdże dodaję dwie łyżki mąki dolewam mleko letnie taka ilość żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, dodaję szczyptę cukru. Mieszam i odstawiam przykrytą miskę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia około 20-30 minut.  Żółtka ubijam z cukrem mikserem. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, roztopione zimne masło, resztę mleka letniego, żółtka i wyrabiam mikserem ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na półtorej godziny aż podwoi objętość.

Nadzienie:

Do miski przekładam masło dodaję żółtko, cukier i ucieram blenderem. Na końcu dodaję ser i dalej ucieram.
Ciasto drożdżowe przekładam na stolnice podsypaną mąką formuję wałeczek który kroję na kawałki i formuję z nich kulki. Zostawiam na blasze wysmarowanej do wyrośnięcia. Szklanką robię wgłębienia w kulach. Dociskam dno szklanki prawie do samej blaszki. W każdym wgłębieniu układam ser i dodaję kawałki truskawek. Smaruję drożdżówki brzegi ciasta jajkiem rozmieszanym z mlekiem. Drożdżowi wkładam do nagrzanego piekarnika temp  170 stopni góra dół na 25 minut aż się zrumienią.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz