wtorek, 5 lipca 2022

Letni omlet z mango i truskawkami

 Letni omlet pieczony mango z owocami. Do ciasta dodałam mus mango żeby był naturalnie słodki. Owoce można dodać dowolne jak kto lubi. Bez cukru tylko słodycz z natury.

 


 
 


omlet:

3 jajka

1/2 szklanki mąki

1/2 szklanki mleka

3 łyżki musu mango

1 łyżka masła klarowanego

szczypta soli

 

dodatki:

1garść czereśni

1 mango

150g  truskawek

100 g jogurtu greckiego 

mięta świeża

1 łyżka pistacji

Omlet:

Piekarnik nagrzewam do temp 220 stopni.
Do miski wbijam jajka, dodaję sól, i mieszam mikserem ale tylko chwilę do momentu pojawienia się pęcherzyków. Do masy jajecznej dodaję mąkę, mleko, mus mango i mieszam mikserem. Na patelni nie dużej rozgrzewam masło. Wylewam masę jajeczną i wstawiam do piekarnika na 25 minut. Omlet urośnie, i zarumieni się. Wyłączam piekarnik i zostawiam na chwilę uchylone drzwiczki i studzę.

Pozostałe:

Mango obieram, połowę miksuję na mus. Drugą połowę kroję na plasterki.Kilka truskawek zostawiam do dekoracji. Resztę miksuję też na mus. Czereśnie wydrążam z pestek. Na omlet wykładam jogurt, mus mango, truskawkowy, czereśnie,truskawki,mango plastry, listki mięty.Posypuję pistacjami.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz