wtorek, 16 listopada 2021

Jesienna pizza z dynią i grzybami

  Pizza z serii jesień za oknem i na talerzu. Kto powiedział że do pizzy musi być sos pomidorowy. Polecam pyszny aromatyczny sos dyniowy. Można go zrobić wcześniej. Grzybki dajemy jakie mamy. Równie dobrze mogą być pieczarki.




 





 

  ciasto:

250 g mąki pszennej typ 500
150 ml letniej wody
1/3 łyżeczki soli
szczypta cukru
2 łyżki oliwy
2 dkg drożdży

farsz:

500 g dyni

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 kulka mozzarelli

20 g parmezanu

7 pomidorów suszonych

450 g podgrzybków mrożonych lub świeżych

orzechy włoskie, liście szpinaku

1 cebula czerwona

przyprawa do pizzy

sól, pieprz, olej rzepakowy

 

Dynia:

Dynię pokrojoną,obraną ze skóry i pozbawioną nasion układam na blaszce na papierze do pieczenia. Cebulę kroję w piórka większe, czosnek obieram. Układam też na blaszce, spryskuję oliwą. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni i piekę 15 minut. Upieczone warzywa przekładam do pojemnika i miksuję blenderem. Dodaję łyżkę startego parmezanu, sól, pieprz.

Podgrzybki kroję na kawałki, plastry.Jeżeli macie mrożone trzeba je podsmażyć wcześniej na patelni.

ciasto:

Do miski wykruszam drożdże, dodaję 4 łyżki letniej wody, łyżkę mąki, cukier, mieszam i odstawiam zaczyn do wyrośnięcia na 30 minut. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję wodę, sól, oliwę i ciasto wyrabiam, zrobiłam to mikserem. Przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładam ciasto na stolnicę zagniatam i rozciągam rękoma. Układam na arkuszu papieru do pieczenia. Formuję brzegi.

Wykonanie:

Sosem dyniowym smaruję pizzę, układam pokrojoną mozzarellę, dodaję grzyby,piórka cebuli. Posypuję przyprawą do pizzy. Do piekarnika wkładam kamień do pizzy. Nagrzewam go na maksa u mnie 280 stopni. Im dłużej nagrzany tym lepiej. Wstawiam pizzę razem z papierem na kamień. Piekę około 10 minut. Po upieczeniu układam pomidory suszone,parmezan,szpinak, posiekane orzechy.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz