poniedziałek, 1 listopada 2021

Ciastka paluchy

 Straszne ciastka,mega chrupiące i pyszne. One wyglądają rzekłabym okropnie ale w smaku są genialne. Dla dzieci i nie tylko polecam.

 







 

2 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki orzechów mielonych włoskich

2 żółtka

1 szczypta soli

2/3 szklanki cukru pudru

olejek migdałowy, aromat waniliowy

200 g masła zimnego

dekoracja:

dżem truskawkowy, barwnik czerwony spożywczy w proszku

Mąkę przesiewam do miski, dodaję sól, cukier puder, proszek do pieczenia, żółtka, olejki, pokrojone masło. Ciasto wyrabiam robotem , albo rękoma ale bardzo krótko. Wstawiam do lodówki na godzinę do schłodzenia. Dzielę na dwie części. Formuję wałek jak na pierogi leniwe. 

Odcinam nożem po kawałku ciasta. Jeden paluch ma mieć ok 20-25 g. Kawałki ciasta roluję na długość palca. Co do grubości mają być cieńsze niż nasze palce bo urosną w piekarniku. Na końcu przyklejam migdały zblanszowane. Nożem robię nacięcia w kilku miejscach. Układam na papierze do pieczenia na desce. Wstawiam jeszcze do lodówki na 30 minut. W tym czasie nagrzewam piekarnik temp 220 stopni. Po nagrzaniu zmniejszam na 200 stopni i przekładam papier z ciastkami na blaszkę do pieczenia. Wstawiam i piekę 10 minut.

Dżem zmiksowałam blenderem żeby nie miał kawałków owoców. Dodałam barwnik i wymieszałam. Ciastka dekoruję dżemem za pomocą tylki.
 

1 komentarz: