poniedziałek, 15 lutego 2021

Sałatka od serca

 Taka szybka sałatka od serca, nie tylko na święto zakochanych. Polecam zrobić ją choćby na kolację dla rodziny. Jest lekka, pyszna taka od serca.

 




100 g roszponki

10 gron winogrono ciemne

15 krewetek

1/2 mango

1 plaster ananasa świeżego

1 cebula czerwona

sól, pieprz czerwony, zioła bazylia, oregano,czosnek suszony

1 kiwi

sos vinaigrette

1 łyżeczka masła klarowanego

1/3 arkusza ciasta francuskiego


Krewetki wcześniej odmrażam, przekładam do miseczki dodaję sól, pieprz, bazylię, oregano, czosnek i mieszam. Odstawiam na godzinę do lodówki. Roszponkę myję układam na desce, dodaję winogrono, z mango i plastra ananasa wycinam za pomocą foremki serduszka. Dodaję do sałatki. Cebulę kroję drobno, kiwi w plastry. Krewetki przesmażam na maśle klarowanym, dodaję do sałatki. Posypuję pieprzem czerwonym. Z ciasta francuskiego wycinam foremką serduszka. Układam na papierze, wstawiam na blaszce do piekarnika nagrzanego temp 220 stopni na 10 minut. Dodaję do sałatki. Polewam ją przed podaniem sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz