wtorek, 2 lutego 2021

Ciasteczka słonecznikowe z pastą

 Domowe wytrawne ciacha słonecznikowe z dodatkiem czarnego sezamu. Podałam z pastą vege też ze słonecznikiem. Pyszne, chrupiące przekąski w sam raz na imprezę ale nie tylko. Ciastka są mega kruche.

 

 


 


 

 


 

 


 

ciasteczka słonecznikowe:

50 g słonecznika

1 łyżka czarnego sezamu

150 g mąki pszennej typ 500

1/4 łyżeczki soli

czosnek granulowany

100 g masła

1 żółtko

 

pasta słonecznikowa:

50 g słonecznika

8 pomidorów suszonych z oleju

sól, pieprz 

 

pozostałe:

mix rukola

pomidory koktajlowe

1 kawałek ogórka zielonego

oliwki

czosnek marynowany

 

Ciastka:

Słonecznik rozdrabniam w kielichu blendującym. Przesypuję do miski, dodaję mąkę, sól, sezam, żółtko, zimne masło pokrojone. Ciasto wyrabiam krótko rękoma. Wstawiam na 30 minut do zamrażalnika. Ciasto rozwałkowuję na stolnicy podsypanej mąką. Za pomocą foremki do pierników wycinam kwiatki. Układam na blaszce na papierze do pieczenia. Piekarnik nagrzewam do temp 190 stopni. Wstawiam blaszkę, zmniejszam temp do 180 stopni i piekę około 10-15 minut zależy od grubości ciastek aż się zarumienią lekko.

Pasta z słonecznika:

Słonecznik zalewam przegotowaną letnią wodą i odstawiam na noc. Na drugi dzień przecedzam na sitku, dodaję pomidory suszone i miksuję przy pomocy blendera. Doprawiam solą, pieprzem. Z pasty foruję kulki w środek każdej wkładam oliwkę. Posypuję na wierzchu słonecznikiem.

Na ciasteczku układam liście rukoli, botwiny, kulkę z pasty, dodaję pomidora, plaster ogórka, oliwki,czosnek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz