wtorek, 16 lutego 2021

Ananasowa sałatka z krewetkami

 Sałatka dla osób które dbają o linię i nie tylko. Jest lekka, pyszna, kolorowa i można ją szybko zrobić. Uwielbiam tropikalne smaki szczególnie zimą. Można pomarzyć o słońcu i posmakować egzotycznych smaków.

 


 

 




 
 



 

1 ananas świeży

1/2 szklanki ryżu

1 papryka czerwona

1/2 szklanki groszku mrożonego

masło klarowane

15 krewetek

sól, pieprz, czosnek granulowany, bazylia, oregano suszone

natka pietruszki

 Krewetki wcześniej odmrażam, przekładam do miseczki dodaję sól, pieprz, bazylię, oregano, czosnek i mieszam. Odstawiam na godzinę do lodówki. Ryż płuczę zimną wodą na sitku. Przesypuję do garnka, wlewam szklankę wody, dodaję łyżkę masła i gotuję do miękkości. Ananasa kroję na pół, wycinam niejadalny środek, wydrążam miąższ zostawiając po 0,5 cm. Miąższ kroję w kostkę, dodaję ryż przestudzony. Groszek wsypuję na patelnię, wlewam odrobinę wody, dodaję sól i duszę chwilę aż będzie miękki. Groszek dodaję do ryżu. Paprykę kroję w kostkę, też dodaję. Natkę pietruszki siekam. Krewetki smażę na patelni na maśle. Dodaję do sałatki, doprawiam solą, pieprzem. Mieszam i napełniam miseczki ananasa.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz