wtorek, 26 stycznia 2021

Skoncentrowane pierogi pomidorowe

 Skoncentrowane pierogi mocno pomidorowe z ricottą i pomidorami suszonymi z oleju.Są pyszne, mają bardzo ładny pomidorowy kolor.

 






ciasto na pierogi:

250 dkg mąki pszennej typ 500

1 szczypta soli 

1 jajko

2 łyżki oleju rzepakowego

5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
50 ml gorącej wody

Farsz:

250 g sera ricotta

8 pomidorów suszonych z zalewy z oleju

sól, pieprz, czosnek granulowany

 

Do polania:

masło

4 pomidory suszone

Ciasto:

Do miski wsypuję mąkę, dodaję sól, koncentrat pomidorowy, jajko i mieszam widelcem.Swoje ciasto wyrabiałam robotem, wodę dolewam na końcu i stopniowo w zależności od konsystencji ciasta, mniej albo więcej dolewam. Ciasto można wyrabiać rękoma. Ciasto podzieliłam na małe porcje. Każdą rozwałkowuję osobno. Na każdym kawałku ciasta układam łyżeczkę farszu i sklejam. Formuję falbanki. W garnku zagotowuję wodę z solą 3 litry, wkładam pierogi i gotuję około 4  minuty od wypłynięcia na wierzch na wolnym ogniu, żeby się nie rozgotowały. Podaję z roztopionym masłem i pokrojonymi pomidorami suszonymi.

Farsz:

Ser ricotta przekładam do miski, dodaję pomidory suszone, sól, pieprz, czosnek. Farsz wymieszałam blenderem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz