wtorek, 12 stycznia 2021

Sałatka z sosem z kukurydzy i bakłażanem

 Lekka,wegetariańska sałatka z kukurydzą w roli głównej. Podałam ją z soczystym bakłażanem i pysznym sosem na bazie kukurydzy. Jesienne menu nie musi buc nudne.











 

sałatka:

 5 małych bakłażanów

1/2 szklanki ryżu

5  kawałków papryki konserwowej

7 pomidorków koktajlowych

1 garść szpinaku baby

koperek świeży

sól, pieprz

6 pomidorów suszonych

1 cebula czerwona

300 g kukurydzy konserwowej

olej rzepakowy

 

sos:

 2 łyżki jogurtu greckiego

1 cebula

1 ząbek czosnku

1/3 łyżeczki kurkumy

100 g kukurydzy konserwowej

sól ziołowa, pieprz


Sałatka:

 Bakłażany kroję na pół, nacinam w kratkę i posypuje solą. Odstawiam na 30 minut. Po tym czasie zmywam sól, osuszam bakłażany i smaruję olejem rzepakowym. Układam w naczyniu do zapiekania. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni, wstawiam naczynie i piekę około 30 minut aż bakłażany będą miękkie.

Ryż gotuję w 250 ml wody do miękkości i studzę. Przesypuję do miski, dodaję pokrojony koperek i szpinak. Pomidory suszone i koktajlowe też kroję. Dodaję odsączoną kukurydzę, cebule pokrojoną drobno. Paprykę też kroję i dodaję. Doprawiam solą, pieprzem.

Sos:

Cebule i czosnek drobno kroję, przesmażam na oleju. Dodaję kukurydzę, można wlać 50 ml zalewy od kukurydzy. Całość miksuję blenderem. Na końcu dodaję jogurt, kurkumę, doprawiam sola, pieprzem i mieszam. Sałatkę podaję z bakłażanami i sosem z kukurydzy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz