wtorek, 12 maja 2020

Pierogi zero waste rzodkiewkowe z twarożkiem


Pierogi z rzodkiewką, czemu nie. Do tego farsz twarożkowy i mamy super wiosenne połączenie. U mnie zniknęły bardzo szybko bo takie dobre były. Polecam bo są naprawdę pyszne.












Farsz:

1 pęczek rzodkiewek
natka pietruszki, szczypior
1 szalotka
250 g sera twarogowego
3 łyżki jogurtu greckiego
sól, pieprz

Rzodkiewki kroję w paski, szczypior, natkę, szalotkę drobno, dodaję ser, jogurt, sól, pieprz i mieszam.


Ciasto:

250 g mąki pszennej
sól
1/2 liści z pęczka rzodkiewki
3 łyżki oleju
50 ml wody gorącej

Pozostałe:

1 łyżka masła
3 rzodkiewki

Liście od rzodkiewki myję i drobno kroję. Przekładam do pojemnika, dodaję olej, wodę i miksuję jak na pesto. Mąkę przesiewam, dodaję sól, wlewam rzodkiewkowy mus ale nie cały. Podczas wyrabiania ciasta dolewam w zależności od gęstości ciasta. Ciasto jak jest dobrze zagniecione rozwałkowuję. Wycinam za pomocą pucharka do lodów duże koła. Na każdy kawałek ciasta wykładam łyżeczkę farszu i sklejam. W garnku zagotowuję dwa litry wody osolonej. Do gotującej wkładam po kilka pierogów. Gotuję około dwie minuty od wypłynięcia na wierzch. Wykładam na talerz.
Masło rozpuszczam na patelni, dodaję pokrojone w paski rzodkiewki i przesmażam. Polewam pierogi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz