niedziela, 21 lipca 2019

Szneki z serem i świętojankami


Wiedzieliście że na porzeczki mówi się świętojanki.? Jak nie to własnie się dowiadujecie.Przepyszne, kwaskowe, przypominające dzieciństwo i wakacje u mojej babci czerwone zaczarowane kuleczki. Czasami zapomniane przez wielu z nas, ale uważam że niesłusznie. Polecam wam poznańską sznekę z serem który uwielbiam, porzeczkami i kruszonką. Taka cieplutka pycha do kawy z rana.































ciasto:

1/2 kg mąki pszennej typ 500
1/2 szklanki cukru
4 żółtka
szczypta soli
2 dkg drożdży
3 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka masła
1 szklanka mleka letniego

nadzienie:


40 dkg sera półtłustego białego
1/2 szklanki cukier puder
1 żółtko
2 łyżki masła
30 dkg porzeczek czerwonych


kruszonka:

1 łyżka masła
1 łyżka cukru
2 łyżki maki pszennej



Ciasto:

Do miski wykruszam drożdże dodaję dwie łyżki mąki dolewam mleko letnie taka ilość żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, dodaję szczyptę cukru. Mieszam i odstawiam przykrytą miskę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Żółtka ubijam z cukrem mikserem. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję sól, roztopione zimne masło, jogurt, resztę mleka letniego, żółtka i wyrabiam mikserem ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na półtorej godziny aż podwoi objętość.

Kruszonka:


W misce rozrabiam masło z mąką i na końcu dodaję cukier.

Ser  nadzienie:

Do miski przekładam masło dodaję żółtko, cukier i ucieram blenderem. Na końcu dodaję ser i dalej ucieram.
Ciasto drożdżowe przekładam na stolnice podsypaną mąką formuję wałeczek który kroję na kawałki i formuję z nich kulki. Zostawiam na blasze wysmarowanej do wyrośnięcia. Szklanką robię wgłębienia w kulach. Dociskam dno szklanki prawie do samej blaszki. W każdym wgłębieniu układam ser, na około posypuję kruszonką i dodaję po łyżce obranych porzeczek. Drożdżowi układam na blaszce posmarowanej masłem w odstępach około 2 cm.Blaszkę wkładam do nagrzanego piekarnika temp  170 stopni góra dół na 25 minut aż się zrumienią. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz