środa, 3 lipca 2019

Śniadaniowe owsiano migdałowe babeczki

Zdrowe drugie śniadanie z owsiano migdałowymi babeczkami, które podałam z serkiem i owocami. Nie ma w nich grama mąki, cukru. Dodałam za to zdrowy miód, płatki chabrów. Do pieczenia babeczek bardzo dobra jest Śniadaniowa klasyczna. Nie tylko kanapki można nią smarować, ale dodawać ją można do pieczenia. Same babeczki robi się bardzo szybko. Polecam upiec je dzień wcześniej a rano przed pracą tylko udekorować. Można je przechowywać w lodówce. Śniadanie nie musi być nudne, a może być zdrowe, kolorowe i niebanalne. Płatki owsiane i migdały zapewnią nam na długo energii w ciągu dnia. Same babeczki są przepyszne i chrupiące.







































babeczki owsiane:

1/2 szklanki płatków owsianych
2 łyżki nasion chia
1/3 szklanki zmielonych migdałów
2 łyżki miodu
2 łyżki Śniadaniowej klasycznej
1 łyżeczka suszonych kwiatów chabrów

pozostałe:

120 g serka homogenizowanego
12 malin
3 łyżki borówek
1 garść porzeczek
2 morele
mięta świeża


Do miski wsypuję płatki owsiane, dodaję zmielone migdały. / migdały ze skórą zalewam wrzącą wodą, odstawiam na 20 minut i zdejmuję skórkę. Migdały mielę w misie blendującej/. Dodaję miód i margarynę roztopioną, płatki kwiatków. Całość mieszam widelcem. Napełniam sześć papilotek, masę dociskam do ścianek. Wstawiam do foremki od muffinek. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni i wstawiam na 25 minut aż się zrumienią. Wystawiam z piekarnika, i studzę. Z zimnych babeczek odrywam papilotki. Napełniam babeczki serkiem i układam owoce, mięte.


Wiele śniadań - jedna Śniadaniowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz