piątek, 12 lipca 2019

Chłodnik z bobem


Super chłodnik na upalne dni i nie tylko. Sezonowa zupa z bobem i awokado oraz sałatą w roli głównej. Jest kremowy, lekki. Można go spakować do słoiczka na wynos. Do tego mega zdrowy i pełen witamin. Uwielbiam bób w każdej postaci. Weganie mogą zastąpić jogurt grecki jogurtem wegańskim sojowym.























Składniki:

500 g bobu
1 awokado
1/2 pęczka koperku
6 liści sałaty
sól, pieprz
200 g jogurtu greckiego
300 ml wody zimnej
1 łyżka soku z cytryny


Wykonanie:

Do gotującej wody osolonej wkładam bób i gotuję pięć minut. Bób ma być aldente, przelewam go zimną wodą i obieram ze skórki. Bób przekładam do pojemnika, trzy łyżki bobu odkładam. Dodaję liście sałaty, koper pokrojony, awokado obrane, sok z cytryny, wodę,jogurt i miksuję blenderem. Doprawiam solą, pieprzem i wstawiam do lodówki do schłodzenia. Podaję z bobem, koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz