poniedziałek, 11 lutego 2019

Polędwica nadziewana kabanosami


Dzisiejszy obiad miałam przyjemność przygotować na patelni 
Happycall Titanium. Jest to pierwsza na świecie patelnia dwustronna. Możecie na niej smażyć z dwóch stron, bez konieczności przewracania mięsa albo innych składników. Potrawy dopiekają się równomiernie bez mieszania.

 Na początku nie chciałam uwierzyć że tak można smażyć z dwóch stron. A tu proszę mięso jest soczyste, dosmażone bez zbędnego obracania go. Patelnia zamykana jest na magnez dzięki czemu szybko i prosto się otwiera.Posiada bardzo szczelną uszczelkę silikonową dzięki czemu nie wydostaje się z niej dym na mieszkanie, i zapach. Można przygotowywać na niej potrawy w  niskich temperaturach bez strat odżywczych. 
Bardzo fajna do użytku nie tylko w małych kuchniach gdzie jest problem z wietrzeniem pomieszczenia podczas smażenia. Sama nie lubię jak zapachy z kuchni przenikają do innych pomieszczeń. 
Tutaj tego unikniemy. Ta patelnia na tle innych jest naprawdę rewelacyjna. Mięso nie trzeba przekładać co chwile jak na innych patelniach, wystarczy obrócić patelnie a nie mięso. Pod przykryciem ono całe dojdzie. Nie musimy  obawiać się. że wycieknie nam tłuszcz. Nic takiego się nie dzieje.

Patelnia została wykonana z tytanu. Pokryta jest 5- warstwową powłoką. To jest materiał który wytrzymuje ekstremalne warunki, używany jest przy produkcji statków i samolotów. Nie jest szkodliwy dla zdrowia, używany jest także w medycynie. Tytan jest odporny na korazję, jest bardzo trwały i nadaje się do produkcji naczyń. Jest sześć razy twardszy niż aluminium i stal. A jest lżejszy od żelaza.

Patelnia posiada funkcję odciekania i uzyskamy na niej efekt pieczenia jak w piekarniku. Uszczelka zapobiega wydostawaniu się ciepła, zwiększa ciśnienie. Dzięki temu produkty na niej przygotowane nie tracą swoich wartości odżywczych.

















Patelnię można używać na kuchence
- gazowej
- elektrycznej
- płycie ceramicznej





Na tej patelni możecie przygotować wszystko. Nie musicie się obawiać że coś się przypali, przyklei do niej. W swoim życiu przerobiłam już wiele patelni, markowych, drogich ale każda z nich po jakimś czasie przestała spełniać swoje funkcje bo potrawy przywierały do dna. 
Na patelni Happycall nic takiego nie będzie miało miejsca.Powłoka tytanowa daje wam gwarancje nieprzywieralności. Z tą patelnią smażenie jest czystą przyjemnością bez zbędnych zapachów.Posłuży wam wiele, wiele lat, i zamiast wydawać pieniądze na kolejną patelnię ceramiczną czy teflonową, lepiej zainwestować w Happycall bo zakup wam się zwróci i zakochacie się w niej tak jak ja.




Przepis:

1 duża polędwica wieprzowa
100 g kabanosów

marynata:

1 łyżeczka papryki wędzonej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
sól, pieprz
1/2 łyżeczki czubricy czerwonej
1/2 łyżeczki koperku suszonego
1/2 łyżeczki Bazyli suszonej
1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa
4 łyżki oleju

bataty:

2 bataty
sól, pieprz
5 łyżek oleju
1 łyżeczka bazylii suszonej
1 łyżeczka oregano

Mięso:

Z polędwicy odcinam błony, kroję ja na pół. Za pomocą patyczka/ użyłam do sushi/ robię w kilku miejscach na całej długości otwory. W każdy wkładam kabanosa. Tak samo robię z dwoma kawałkami polędwicy. W miseczce przygotowuje marynatę. Mieszam wszystkie przyprawy z olejem. Następnie nacieram mięso marynatą. Odstawiam do lodówki na kilka godzin. Na patelnię wylewam odrobinę oleju, układam mięso zamykam pokrywę i smażę  najpierw z jednej strony około 8 minut, potem obracam patelnię na drugą stronę i tez smażę 8 minut. Nie przewracam mięsa. Po usmażeniu nie otwieram od razu patelnia tylko zostawiam na 15 minut mięso pod przykryciem. 

Bataty:

Bataty obieram, kroję w paski, przekładam do miski, dodaję oregano, bazylię, sól, pieprz olej i mieszam. Wykładam na patelnię, zamykam ją i smażę po około 5 minut z każdej strony patelni. Nie otwieram jej tylko ją przekładam. 
Polędwicę podaje z batatami.



1 komentarz: