poniedziałek, 25 lutego 2019

Francuskie przekąski z pastą i oliwkami


Przekąski na jeden ząb. Szybkie, proste z ciasta francuskiego. Jako nadzienia użyłam serka puszystego i buraczków mini. W połączeniu z kabanosami długo dojrzewającymi pycha. Na imprezę, jako dodatek do seansu filmowego polecam.

















1 arkusz ciasta francuskiego
200 g serka śmietankowego
1 szklanka buraczki z zalewy mini
sól, pieprz
koperek suszony
papryka czerwona
1 kawałek ogórka  zielonego
10 oliwek czarnych
natka pietruszki
6 kabanosów małych dojrzewających
5 oliwek zielonych
1 żółtko

Z połowy ciasta francuskiego wycinam koła 12 sztuk za pomocą szklanki. Na każda przekąskę przypadają po trzy koła. W ośmiu kołach wycinam za pomocą małej literatki kolejne koła. Powstaną nam obręcze i małe koła które można wykorzystać w taki sam sposób. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, układam cztery koła całe. Smaruję rozbełtanym żółtkiem. Na nim układam koło obręcz, smaruje żółtkiem, i kolejną obręcz i znowu smaruje. Tak samo zrobiłam z małymi kołami. Z reszty ciasta wycinam paski o szerokości 1-1,5 cm. Posypuje je papryką. Biorę oliwkę zieloną, i owijam ją ciastem jak ślimaka. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 20 minut aż się zrumienią.

Pasta:

Do serka dodaję połowę buraczków z zalewy, sól, pieprz i miksuje blenderem. Przekładam pastę do szprycy i dekoruję nią ciasto francuskie. Dodaję oliwki czarne, kabanosy, plaser górka, natkę pietruszki. Posypuję koperkiem suszonym.

1 komentarz:

  1. Wyglądają przepysznie i na pewno tak smakowały :-)

    OdpowiedzUsuń